2023-02-09 08:34Pressmeddelande

Varning! Känsligt innehåll

Över 100 000 personer har som yrke att manuellt moderera våldsamt och explicit innehåll på sociala medier. I romanen Sakerna vi såg får vi följa ett gäng millenials som arbetar som innehållsmoderatorer på en global onlineplattform någonstans i Europa. Deras dagar är fyllda av våld, fake news och konspirationsteorier.

Den bästsäljande boken (650 000 exemplar bara i hemlandet) är skriven av Hanna Bervoets, en av Nederländernas mest spännande författare i den yngre generationen och ges ut på svenska av Volante förlag den 8 mars. Författaren besöker Stockholm 20-21 mars.

Uppkomsten av de sociala mediernas användargenererade ekosystem kändes i början av 2000-talet som en demokratiserande frigörandeprocess ­– plötsligt hade vi alla en megafon. Snart kunde de sociala nätverken kapitalisera på annonsintäkter utan att ens behöva skapa något innehåll själva. Men när vem som helst kunde ladda upp vad som helst, uppstod snabbt en skuggsida. För att kunna ta fullt publicistiskt ansvar organiserade techjättarna en sorts osynliga moralmoderatorer, som i callcenterliknande och underbetalda former fick till uppdrag att gå igenom allt stötande innehåll och ta bort det som ansågs olämpligt.

I den här skruvade miljön hittar vi huvudpersonen i Hanna Bervoets senaste roman  Sakerna vi såg.

”Ett filmklipp på någon som kastar ut sin katt genom fönstret är bara tillåtet om grymhet inte är ett tydligt motiv, medan en stillbild på någon som kastar ut sin katt genom fönstret alltid är tillåten. Kvinnan där borta som får en törn och ramlar av sin permobil, får man lägga ut det? Inte om det syns något blod. Men om situationen är övertydligt komisk. Inte om det finns sadism med i bilden. Men om det man får se har ett undervisningsvärde är det okej.”

Trots jobbets utmaningar trivs Kayleigh i det själlösa kontorslandskapet, och bland sina kollegor hittar hon både vänner och flickvän. Men i den skyddade världen är det som att verkligheten och vad som är rimligt sakta förskjuts. Ofta är en rejäl fylla det enda som hjälper kollegorna att varva ner efter lång arbetsdag. Hur många hundratals videor med Förintelseförnekare måste du se innan du ifrågasätter vad som är sant? Vad händer med din sexualitet när du varje dag matas de destruktivaste avarterna av människans begär?

Hanna Bervoets om varför hon fastnat för temat:

"När jag läste om den här typen av arbetsplatser fascinerades jag av det sociala systemet. I sin isolerade bubbla skapas ett väldigt starkt band och en typ av alternativ verklighet. När jag läste om en innehållsmoderator som plötsligt börjat tro på att jorden är platt, började jag fundera på vad det är som gör att vi börjar tro på en konspirationsteori. Just den där alternativa gemenskapen, och hur vi formas av den kulturella och politiska arenan vi verkar på är en röd tråd som löpt genom många av mina texter och böcker."

 __________________________________________________

Om författaren

Hanna Bervoets föddes 1984 och hon bor i Amsterdam tillsammans med sin flickvän och deras två marsvin. Hon är utbildad journalist och har gett ut flera uppmärksammade romaner men har också skrivit filmmanus, teaterpjäser och en novellsamling. Hennes senaste roman Sakerna vi såg har sålts i över 650 000 exemplar bara i hemlandet, och sålts till ett tiotal andra länder.

För mer information kontakta:
Malin Weisby Kratz
malin@weisbykratzkommunikation.se
0736-140981


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Johan Wirfält
Förläggare
Johan Wirfält