2020-08-20 09:35Pressmeddelande

Välj hälsa receptboken: God mat för glad tarm och grön vardag

Marianne och Stig Bengmark, paret bakom Välj hälsa - receptbokenMarianne och Stig Bengmark, paret bakom Välj hälsa - receptboken

Den antiinflammatoriska kostens pionjär Stig Bengmark släpper tillsammans med hustrun Marianne receptbok med guldkorn från Välj Hälsa-köket.

ÄT DIG FRISK PÅ GOD MAT – med råvaror som vår tarmflora behöver. Med Stig Bengmarks kända forskning om antiinflammatorisk kost som grundrecept har Marianne Bengmark lagat maten som hållit paret friska långt upp i åldrarna. Nu delar en sann pionjär och en progressiv husmor med sig av 75 favoritrecept. Boken Välj hälsa receptboken släpps 1 september 2020 på Volante förlag.

I föregångaren Välj hälsa! (2018) berättar Stig Bengmark om sin över 30 år långa forskargärning och vad som ledde honom fram till de många rön som nu blivit närmast en folkhälsorörelse. Boken blev en omedelbar försäljningsframgång och Stig Bengmark, som stått på barrikaderna för tarmflorans betydelse för vår hälsa och introducerat den färska gurkmejan för svenskarna, blev en välkänd folkbildare.

Det här är ingen kokbok – det är en receptbok
Stig och Marianne visar vägen till ett friskare liv med recept som dignar av antioxidanter och nyttigheter, kryddat med inspirerande fakta som hjälper oss välja rätt råvaror och tillagningsmetoder. Många förknippar antiinflammatorisk kost med enbart vegetarisk kost, men forskningen talar för att det är viktigare att avstå från mejerivaror än från kött. Därför innehåller receptboken även fisk, lamm och kalkon.

 

På tal om tillagning är en av hemligheterna i Välj hälsa-köket att inte hetta upp mat för mycket. Därför kallas boken med rätta inte för en kokbok, fastän här finns recept för alla smaker: soppor, matiga sallader och många fräscha gröna rätter för vardag, fest och buffé. Läckra bröd utan gluten, smakrika tillbehör som gör det lätt att variera vardagens måltider samt fisk- och kötträtter helt enligt Välj hälsas principer. Och givetvis några naturligt söta desserter att bjuda på efter maten – allt för en festligare, nyttigare tillvaro för flera generationers hälsa.

 

Om författarna
Marianne Bengmark är utbildad läkarsekreterare och har bland annat haft uppdraget som första byråsekreterare vid Lunds Universitet. I Marianne mötte Stig en sann själsfrände. Hon har under många år intresserat sig för att laga god mat och utveckla recept med de ingredienser som maken Stig Bengmarks forskning visat att vår tarmflora behöver för att hålla oss friska.

 

Stig Bengmark är läkare och professor emeritus. Han var professor i kirurgi 1970–1994 och chef för Kirurgiska kliniken vid Lunds universitetssjukhus 1970–1991. Sedan 1999 är han gästprofessor vid London University. Han har länge intresserat sig för inflammationens roll vid kroniska sjukdomar, och ligger bakom forskning som stått till grund för både livsmedelsprodukter som Proviva och kosttillskott som Synbiotic; idag en del av många människors vardag.

 _____________________________________________________________


Recensionsdag 15 september 2020

Bokens släpps den 1 september 2020

ISBN: 978-91-7965-029-2
FORMAT: Kartonnage SIDANTAL: 144
FORMGIVNING: Sebastian Wadsted
FOTO & STYLING: Karolina Olson Haglund


För mer information om Välj hälsa och samarbeten, kontakta:
 

Förläggare Ulrika Bergwall, ulrika@volante.se


Ämnen: Ny bok

Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel på Stora Nygatan 7 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg