2024-09-23 05:20Pressmeddelande

Unikt vittnesmål i första boken om Einár-mordet

Omslag: Paolo SangregorioFoto: Louise Sinaga Helmfrid

Med hjälp av nya källor och tidigare okända dagboksanteckningar berättar Nina Svanberg i Utpekad: Goaren historien om ett av Sveriges mest uppmärksammade kriminalfall. 

Den 21 oktober 2021 skjuts Nils "Einár" Grönberg, en av landets då största artister, till döds i Hammarby Sjöstad. Ett år senare mördas även Mehdi "Dumle" Sachit – på gatan utpekad som "goare", alltså den som ryktas ha sålt Einár till mördarna.

Vad hände egentligen den där kvällen, nära kajen vid Lugnets allé? Hur kunde en kedja av händelser året före och efter få så katastrofala konsekvenser? Hur överlever de som blir kvar? Och vad gör anhöriga med sorgen när polisutredningar blir kalla fall, och ingen ställs till svars? 

I november kommer Nina Svanbergs bok Utpekad: Goaren, den första, heltäckande berättelsen om Einár och Dumle – vänner och rappare vars livsöden flätas samman i en spiral av impulshandlingar, hämnd och gränslöst våld. Men det är också den hittills okända historien om flickvännen till en djupt kriminell man, ett vittnesmål om drivkrafter, drömmar och svek i den svenska gängvärlden. 

Under skrivandet har Nina Svanberg haft tillgång till unika källor och tidigare hemligt dagboksmaterial – och avslöjar i boken hur hon själv blir kallad till förhör av polisen. 

– Utpekad: Goaren tecknar inte bara en ny bild av ett kriminalfall som fått internationell resonans. Boken ger också läsaren avgörande nycklar till att förstå utmaningarna som vårt samhälle står inför. Nina Svanberg lägger en ny ribba för det svenska krimreportaget, säger hennes förläggare Johan Wirfält.

 ______________________________________________

Nina Svanberg är grävande journalist och kriminalreporter på Expressen. UTPEKAD: GOAREN är hennes debutbok.

Utgivning 2024-11-15, recensionsdag 2024-11-30.
Formgivning Paolo Sangregorio. Författarfoto Louise Sinaga Helmfrid.


Ämnen: Ny bok

Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Janna Gränesjö
PR- och talaransvarig
Janna Gränesjö
Johan Wirfält
Förläggare
Johan Wirfält

Relaterade presskit