2022-02-07 06:50Pressmeddelande

SVT-reporter skriver bok om Sveriges misslyckade narkotikapolitik

Prisbelönta SVT-reportern Johan Wicklén beskriver i kommande boken Vi ger oss aldrig: Så gick det till när Sverige förlorade kriget mot knarket dagens cannabismarknad, och dess betydelse inte minst för gängkriminaliteten. Samtidigt serverar han det mest heltäckande dokument som skrivits om svensk narkotikapolitik och kampen mot knarket. Men han bidrar också med en uppgörelse med vår nationella självbild och den lösning på narkotikaproblemet som ur internationellt perspektiv framstår som allt mer extrem.

Det blev inte som man tänkt sig. Snarare tvärtom. Sverige, en gång självutnämnd supermakt i narkotikafrågan, är i dag längre än någonsin från målet om ett samhälle fritt från narkotika. Men hur hamnade vi egentligen här?

Vi ger oss aldrig möter läsaren politiker, gangsters och forskare, poliser, brukare och riskkapitalister. Det är en svindlande berättelse om ett unikt system och en drog som i Sverige betraktats som den farligaste av dem alla. Det är också en historia kantad av propaganda, politisk populism och en journalistkår som svikit sitt uppdrag.

Johan Wirfält är bokens förläggare:
"Knarket är motorn i förortens gängkonflikter. Legaliseringsvågen sveper över världen, och på börsen investeras i cannabis som aldrig förr. Om vi ska vara ärliga talar alltså ganska lite för att folk kommer sluta röka på. Men utopin om det narkotikafria samhället är fortfarande en grundsats i svensk debatt.
Johan Wicklén plockar i sin bok inte bara isär de etablerade sanningar som styr politik och myndigheter. Han är dessutom en fantastisk berättare, och med
Vi ger oss aldrig har han skrivit vad som kommer bli ett nytt standardverk på området."

Vi ger oss aldrig är nödvändig läsning för alla som vill förstå baksidan av dagens svenska samhälle – och de oväntade vägar cannabismarknaden nu tar in i framtiden.

__________________________________________________________

Vi ger oss aldrig – Så gick det till när Sverige förlorade kriget mot knarket
Utgivning 2022-04-20
Recensionsdag 2022-05-04


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel på Stora Nygatan 7 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Janna Gränesjö
PR- och talaransvarig
Janna Gränesjö
Johan Wirfält
Förläggare
Johan Wirfält