2023-12-06 06:41Pressmeddelande

Svenska New York-filosofen radikalt livsbejakande

Filosofen Patrick Linden, aktuell med boken Mot döden

En munter upprorsskrift mot döden – filosofen Patrick Linden introduceras nu i hemlandet med boken som positionerar honom som en given tankeledare för långlevnadsrörelsen. Många av oss har ändrat vår livsstil för att leva längre, men hur kommer det sig att vi fortfarande accepterar döden som fenomen och inte gör intellektuellt motstånd en gång för alla? Linden gör upp med dem han kallar ”dödens försvarare” i vår kultur – några av världsfilosofins starkaste förespråkare för en i grunden vansinnig hållning till döden.

Patrick Linden undervisade vid New York University och boken Mot döden – En radikalt livsbejakande filosofi kom till som ett resultat av den omåttligt populära kurs han gav där. I boken visar han systematiskt hur de klassiska argumenten för en acceptans av döden i bästa fall är svaga, i de flesta rentav falska. I stället leder han i bevis att:

  • åldrandet och döden är visserligen naturliga, men inte acceptansen av dem
  • döden är inte harmlös
  • jordelivet är inte överskattat
  • det skulle inte vara tråkigt att leva längre
  • döden räddar oss inte från överbefolkning

Precis som Martin Hägglunds Vårt enda liv eller Jonna Bornemarks Horisonten finns alltid kvar, är detta en bok med potential att förändra läsarens syn på tillvaron och valen i livet. Men den är samtidigt roligt och tillgängligt skriven, med populärkulturella referenser som en röd tråd genom texten.

"När jag undervisade om dödens filosofi på New York University slog det mig hur ytterst få studenter som uppfattade åldrandet och döden som ett personligt hot. Dödsacceptans var normen. Detta är även budskapet i närmast all filosofi och konst: acceptera, underkasta er! Min sanning är enkel, närmast uppenbar: om livet är gott, är döden ond. Så jag skrev en polemik i försvar av livet, The Case against Death, som har blivit mycket uppskattad av livsälskare runt om i världen. När jag översatte den till svenska innebar det i praktiken att skriva om boken och förbättra den i ljuset av de senaste årens erfarenheter", säger Patrick Linden själv.

Redan imorgon 7 december introduceras boken för en svensk publik då Patrick Linden och journalisten och författaren Peter Ottsjö (aktuell med boken Evigt ung – min och människans dröm om odödligheten) möts i ett samtal om långlevnad hos Epicenter i Stockholm (som också sänds live): Longevity Salon.

____________________________

Patrick Linden drog efter studier i filosofi och psykologi vid Lunds Universitet ut på ett intellektuellt strövtåg som tog honom till London, Kalifornien, Miami och New York – där han under nästan tio år undervisade i filosofi och bioetik vid New York University. Han är nu tillbaka i Sverige och delar sin tid mellan Malmö och Österlen.
Mot döden – En radikalt livsbejakande filosofi utkommer 31 januari.
Recensionsdag: 14 februari.


Ämnen: Ny bok

Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Tobias Nielsén
Förlagschef
Tobias Nielsén
Mattias Pettersson
Redaktionsansvarig
Mattias Pettersson