2021-05-17 05:30Pressmeddelande

Superhyllad bok om märklig livsform – nu på svenska

De är varken växter eller djur. De finns överallt på jorden, i luften och i våra kroppar. De kan vara mikroskopiska och samtidigt några av världens största organismer – 10 kvadratkilometer stora, 35 000 ton tunga och över 2 000 år gamla. Ja, det handlar förstås om svampar.

Under 40 miljoner år var det väldiga formationer av svampar som dominerade världens yta. Svampar kan överleva i rymden och frodas i Tjernobyls radioaktiva strålning. De kan lösa problem utan någon hjärna och vidgar alla definitioner av intelligens. Upptäckten av hur svampar förenar växtlivet på planeten i ett massivt nätverk – ”Wood Wide Web” – håller på att omforma hela vår syn på hur icke-animaliskt liv fungerar.

Genom att ha gett människan bröd, alkohol och livräddande mediciner har svamparna omformat vår arts historia. Deras förmåga att förtära plast, sprängmedel, gifter och råolja har börjat användas i teknikens absoluta framkant.

Svamparnas psykedeliska egenskaper, som påverkat kulturer sedan antiken, har nyligen visat sig bära på tänkbara lösningar på några av våra svåraste mentala sjukdomar.

Dessa exempel på svamparnas fullkomligt hisnande betydelse utgör ett smakprov i miniatyr av den bok den brittiske biologen Merlin Sheldrake redan gjort succé med i en lång rad länder. I augusti kommer även en svensk publik få läsa Ett sammanvävt liv – Hur svamparna förenar vår värld, förändrar våra sinnen och formar vår framtid. 

Läs också: 
Intervju i Der Spiegel
Understreckare i SvD
Intervju i The New Yorker 
Hyllningsrecension i The Guardian
Se och hör hur boken äts upp av svamp -- och hur Sheldrake spelar piano till -- i denna video

Författarens siktar på att besöka Sverige i höst, om pandemiläget tillåter.

__________________________________________________

Författaren Merlin Sheldrake är doktor i biologi vid Cambridge och har forskat om svampnätverk i Panama. Han är givetvis en hängiven hembryggare och fermenterare, och har bryggt cider på äpplen från såväl Isaac Newtons som Charles Darwins fruktträd. När han inte lägger sin fritid på smakrika fröjder som jästsvampar skänker, spelar han piano och dragspel i sitt band Gentle Mystics, vars högst originella genre har kallats ”myco-klezmer-hip-hop-electro-burlesque”.

_________________________________________________

ISBN 978-91-89043-59-6
Utkommer 17 augusti 2021
Recensionsdag 4 september 2021


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel på Stora Nygatan 7 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Janna Gränesjö
PR- och talaransvarig
Janna Gränesjö