2024-06-18 08:35Pressmeddelande

Så kan svensk idrott hämta upp tappet i både bredd och elit

Patrik Brenning, hösten 2024 aktuell med boken Så vinner vi igen.Patrik Brenning, hösten 2024 aktuell med boken Så vinner vi igen.

Någonting har hänt med den svenska idrotten. Eliten tappar i konkurrenskraft, bredden förlorar utövare och i media rapporteras det om barn som kommer i kläm. Detta samtidigt som larmen om en skenande ohälsa hos stillasittande barn avlöser varandra. I Så vinner vi igen – Slaget om svensk idrott går prisbelönta sportjournalisten Patrik Brenning grundligt igenom orsakerna till problemen.

Nästan alla svenskar har någon koppling till idrottsrörelsen. I en bok riktad till idrottsledare, tränare, föräldrar, aktiva och åskådare utforskar Brenning balansen mellan bredd och elit, avslöjar myterna som svensk idrott byggts utifrån och pekar på misstagen i fotbollens, ishockeyns och den svenska tennisens strategier för att få fram stjärnor som kan ta Sverige tillbaka till toppen.

Så vinner vi igen leder sina läsare genom spontanidrottens död, elitakademiernas tillkomst och svensk idrotts kommersialisering för att komma fram till vad som krävs för den ultimata ungdomsidrotten. Men den bjuder också på en jobbig insikt: Att skatten vaktas av nationella och internationella krafter som är redo att slåss.

Exempel hämtas framförallt från de stora lagsporterna, men är relevanta för alla idrotter. Men det handlar inte bara om sport.

Riksidrottsförbundets vision är att svensk idrottsrörelse ”vill vara bäst i världen för alla på alla nivåer”. I dag är vi långt ifrån det målet. Brenning beskriver att guldmedaljer och topplacering uteblir, men också att fler barn är stillasittande och folkhälsan försämras. Samtidigt tar idrottsrörelsen varje år emot omkring 16 miljarder skattekronor, både för att lägga grunden för svenska elitframgångar och för att erbjuda en meningsfull fritid för barn och vuxna.

Hur ska Sverige vinna igen – på alla de här områdena?

– Jag ville skriva boken och lägga hela pusslet på ett sätt som jag inte sett att någon gjort i Sverige. Jag ville göra den definitiva genomgången av svensk idrott, säger Patrik Brenning.

– Patrik Brenning är unikt lämpad att skriva denna uppgörelse med svensk idrotts kräftgång. Hans journalistiska fokus på barn- och ungdomsidrotten är av en helt egen kaliber och vi är otroligt hedrade att få ge ut den här viktiga boken, säger Volantes förlagschef Tobias Nielsén.

Det kommer att bli en hård kamp men svensk idrott har ingen tid att förlora.

____________________

Patrik Brenning (1986) är sportjournalist på Aftonbladet. År 2022 utsågs han till Årets sportjournalist efter sin granskning av missförhållanden inom ungdomsidrotten.

Så vinner vi igen – Slaget om svensk idrott utkommer 2 september.
Recensionsdag 14 september.
Omslagsform: Paolo Sangregorio
Fotograf: Peter Jönsson


Ämnen: Ny bok

Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Tobias Nielsén
Förlagschef
Tobias Nielsén
Janna Gränesjö
PR- och talaransvarig
Janna Gränesjö