2024-03-05 06:05Pressmeddelande

Polischefens nya bok om hur utvecklingen ska vändas

Fd SÄPO-chefen Klas Friberg är aktuell med boken Särskilda händelser

Klas Friberg, som varit chef både för Säpo och Rikskriminalpolisen, släpper 22 mars boken Särskilda händelser – Polischefens lösning: så vänder vi utvecklingen (Volante). 

”Det undgår ingen att vi, hela Sverige, både misslyckats med att sätta gränser och bygga relationer i eftersatta och segregerade områden. Tillsammans måste vi ställa det till rätta. Det kommer att ta många år, men det finns en väg framåt”, säger han.

Särskilda händelser är den första boken om gängkriminalitet som handlar om politikers och chefers ansvar för att vända den negativa utvecklingen. Klas Friberg delar med sig av sina konkreta erfarenheter och insikter om hur man bör styra och leda verksamheter för att stoppa rekryteringen till de allt våldsammare gängen.

I boken ger han:

·     Beskrivningar ur ledarskapsperspektiv av betydelsefulla polisiära händelser senaste decennierna. De ger insyn i både strategiskt och operativt polisarbete.

·     Förslag på åtgärder och ledarskap som är relevanta för många samhällsfunktioner. Offentlig sektor styrs ofta av byråkrater som är bra på att utreda och planera, menar han.  Men det är för många byråkrater och för få utförare, må det gälla bättre integration, skola, vård, tåg- och vägnät eller polisverksamhet.

·     Rekommendationen att tillitsbaserat ledarskap ska vara en grund inom alla samhällssektorer. Tröghet på grund av ängslighet och pappersarbete måste minska kraftigt till förmån för att lyfta de som praktiskt gör arbetet.

·     En vision för noll rekryteringar av unga till de kriminella gängen.

”Varje unge i Sverige har rätt till ett liv utan brott och våld”, säger före detta polischefen Klas Friberg när han föreläser om att stoppa kriminella gäng.

Att ta bort dödligt gängvåld går bara genom att minska rekryteringen av unga till de kriminella gängen. Det är en komplex uppgift där många samhällsfunktioner behöver göra sin del. Politiker och chefer inom både offentlig och privat sektor har, enligt Klas Friberg, ansvaret att få det att hända.

__________________________________

Klas Friberg har varit polis- och myndighetschef i över tre decennier. Hans första jobb i rättsväsendet var som tingsnotarie, hans sista var som chef för Säkerhetspolisen (Säpo). Däremellan har han bland annat varit chef för Polismyndigheten i Västra Götaland och Rikskriminalpolisen. 

Klas Friberg har startat Göteborgs Institut för Samhällsutveckling, han stödjer föreningen Help Ukraine Gothenburg och sitter i styrelsen för ett företag som motverkar kriminalitet i byggsektorn. Han är flitigt anlitad som föreläsare i både offentlig och privat sektor.

Särskilda händelser – Polischefens lösning: så vänder vi utvecklingen utkommer 22 mars.

Recensionsdag 5 april.
Boken är skriven tillsammans med journalisten Mats Paulsen.


Ämnen: Ny bok

Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Tobias Nielsén
Förlagschef
Tobias Nielsén
Janna Gränesjö
PR- och talaransvarig
Janna Gränesjö