2022-04-22 09:29Pressmeddelande

Omvälvande världshistoria på svenska i höst

David Wengrow och David Graeber
Fotograf Kalpesh Lathigra David Wengrow och David Graeber Fotograf Kalpesh Lathigra

 
David Graebers och David Wengrows monumentala bok The Dawn of Everything (på svenska i höst med titeln Början på allt) förändrar vår förståelse för människans förflutna i grunden och erbjuder oss nya idéer om vad frihet innebär – och hur vårt samhälle skulle kunna se ut. I samband med utgivningen besöker David Wengrow Stockholm.
 
Detta är ett verk med imponerande intellektuell spännvidd präglat av sin nyfikenhet, sina visioner och övertygelsen om kraften i att våga förändra.
 
Tobias Nielsén, förlagschef: "Början på allt blir en av våra största 'Big Idea'-böcker under 2022, en utgivning av samma kaliber som Vårt enda liv, Tänka, snabbt och långsamt, Liv 3.0, Sifferdjur eller nu senast  jag är himmel och hav."

I generationer har vi betraktat människans avlägsna förfäder som
barnsliga eller primitiva. Vi ser dem antingen som fria, jämlika och oskuldsfulla primater, eller som tjuvaktiga och krigiska bestar. Vi har fått lära oss att civilisationen bara kunde uppstå genom att vi gav upp vår ursprungliga frihet och tämjde våra barbariska instinkter.

Graeber och Wengrow visar oss att detta är felaktiga slutsatser om
människan, med rötterna i 1700-talets konservativa motreaktion mot upplysningens kritik av det europeiska samhället. Likväl formar de vår historiesyn än idag och leder till felslut om hur sådant som jordbruk, privategendom, städer, demokrati, slaveri och vår civilisation egentligenuppstod.

Volante ger ut
Början på allt, i översättning av Ulrika Junker Miranda, i november 2022.
 
___________________________________________________________

Sagt om boken:

The Dawn of Everything
är ett levande, ofta roligt och anarkistiskt projekt som vill vidga vår politiska fantasi genom att visa vilka oändliga möjligheter som människan stod inför i det avlägset förflutna.
Gideon
Lewis-Kraus, New Yorker

The Dawn of Everythings ambition är inte mindre än att omkullkasta allt vi trodde oss veta om människans ursprung och utvecklingen av vårt moderna samhälle.
Jennifer Schuessler, New York Times

Det här är inte en bok, utan en intellektuell festmåltid. Det finns knappast ett kapitel som inte utmanar akademins ingrodda föreställningar. Den är djup, avslappnat ikonoklastisk, faktamässigt rigorös och njutbar att läsa.
Nassim Nicholas Taleb, professor i ekonomi och författare till globala bästsäljare som The Black Swan och Skin in the game.

En fascinerande bok som får oss att omvärdera människans förmågor och
stoltaste stunder, liksom den påminner om vår tacksamhetsskuld till svunna kulturer och urfolkens bortglömda intellektuella. Boken är såväl utmanande som upplysande.
Noam Chomsky, professor emeritus i
lingvistik vid MIT och ansedd som den moderna lingvistikens fader.

_______________________________________________________________
 
Om författarna:

David Graeber var professor i antropologi vid London School of Economics
och författare av de bästsäljande böckerna Debt och Bullshit Jobs. Han var erkänd som en ikonisk tänkare och politisk aktivist samt en av ledargestalterna inom Occupy Wall Street-rörelsen. David Graeber avled den 2 september 2020.

David Wengrow är professor i arkeologi vid University College London
samt gästprofessor vid New York University. Han är författare till ett flertal böcker som utforskar den mänskliga civilisationen och bedriver arkeologiska utgrävningar i såväl Västafrika som Mellanöstern.


Ämnen: Ny bok

Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Tobias Nielsén
Förlagschef
Tobias Nielsén