2023-08-10 07:00Pressmeddelande

Om män, relationer och den stora tomheten

Å ena sidan ansvar, kärlek, faderskap och närvaro i kärnfamiljen. Å andra sidan viljan att fly och rädslan för att bli instängd och fastna. Gunnar Ardelius nya bok Ingenmansland är en djupt personlig berättelse om att växa upp, bli make, pappa – om arvet och miljöerna som formar oss, och om att försöka vara man.

Sådana som pappa finns överallt och ingenstans. I kulturhusens schackhörnor, på sportbarernas plastiga soffor, på bänkarna utanför Konsum. De ordkarga männen, småhånade av alla för att de inte visar känslor, för att de inte hänger med i tiden. Samtidigt dryper varenda litet skäggstrå av en vilja till närhet, med uttryck svängande mellan något mycket svagt och skört och ett jättelass banaliteter.

(ur boken)

Under 2022 publicerade författaren Gunnar Ardelius i Dagens Nyheter två texter om vad det innebär att vara man och gift trebarnsfar idag. Ambitionen var att släppa in frisk luft i det unkna och syrefattiga rum där mäns känslor och dilemman hittills har diskuterats. Texterna blev snabbt några av årets mest lästa. I Ingenmansland – om män, relationer och den stora tomheten fördjupar Ardelius nu sin undersökning av den samtida manligheten.

Det handlar om pappor och relationer, om att älska, supa, åka skidor, leva, dö, skriva, vara naken och att gå i parterapi – och om varför det är så svårt att hitta sin plats och få tydliga konturer. Ingenmansland är Gunnar Ardelius mest personliga bok hittills.

– Av någon anledning anses det fånigt med män som pratar om manlighet. Dels från machosnubbars sida, de tycker man ska hålla käft å sluta gnälla. Men lustigt nog även från kultur- och mediefolk, som också verkar tycka att män ska hålla käft å sluta gnälla. Därför, och av många andra skäl, är det en väldigt modig bok som Gunnar skrivit, säger Johan Wirfält, förläggare på Volante.

___________________________________

Gunnar Ardelius är hyllad och prisbelönt författare, men också översättare och generalsekreterare för Sveriges museer. 

Utgivning 2023-09-20
Recensionsdag 2023-10-04


Ämnen: Ny bok

Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Johan Wirfält
Förläggare
Johan Wirfält