2023-08-01 05:20Pressmeddelande

Ojämlikheten: Alla har åsikter, forskningen har svaren

Nu kommer nationalekonomen Jesper Roine ut med standardverket om den stora frågan som alla älskar att tycka kring – men få verkligen förstår. Vad är ojämlikhet?  Hur kommer det sig att vi blev rika? Varför är somliga fattiga? Ökar den globala ojämlikheten? Kan ojämlikheten rentav vara bra och vad händer egentligen med vår ekonomi den dag robotarna tar över?

Politiker och opinionsbildare älskar att bråka om frågor som lön baserat på kön, barnfattigdom, skattesatser och direktörernas jätteutdelningar. När inflationen tycks ostoppbar och räntorna stiger är det också uppenbart att det drabbar olika grupper olika hårt och på olika sätt. Makthavare på olika sidor om de ideologiska barrikaderna missförstår dock varandra medvetet, och ibland förstår de inte sammanhangen över huvud taget.

Ojämlikhetsfrågorna må vara komplicerade, men de är också avgörande för att hantera alltifrån bostadslånen till integrationsutmaningen och vår brinnande planet.

Boken Därför är ojämlikheten viktig kommer att krossa fördomar, ge aha-upplevelser och inspirera sina läsare att syna makthavare nästa gång de påstår något om ojämlikheten som kanske – antagligen! – är en sanning med modifikation.

_____________________________________

Jesper Roine är professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm och en av världens ledande forskare inom ekonomisk ojämlikhet. Han är en av grundarna till den populära bloggen Ekonomistas och bidrog med data till Thomas Pikettys  Kapitalet i tjugoförsta århundradet. 2014 skrev Roine boken Kapitalet i det 21:a århundradet av Thomas Piketty – sammanfattning och svenskt perspektiv, i vilken han förklarar Pikettys forskning, resonemang och förslag till åtgärder.

Därför är ojämlikheten viktig utkommer 21 augusti.
Recensionsdag 4 september.


Ämnen: Ny bok

Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Tobias Nielsén
Förlagschef
Tobias Nielsén