Se de hemliga symbolerna - och de dolda budskapen!
I Det ockulta sekelskiftet möter vi de mystiska sällskap, märkliga personer och esoteriska läror som format kulturhistorien mer än vad vi tror. Men författaren, religionsvetaren Per Faxneld, ger också ut en samling skönlitterära folkgotiska skräckberättelser med helt magiska illustrationer av illustratören och Instagramfenomenet Mimmi Strinnholm.
Våren 2020 ger religionshistorikern Per Faxneld ut två mycket olika böcker på bokförlaget Volante.
Det ockulta sekelskiftet: Esoteriska strömningar i Hilma af Klints tid kommer i februari. Det är en fängslande och underhållande genomgång – och för den med minsta kulturintresse är det obligatorisk läsning för att förstå en ofta förbisedd del av vår litteratur-, musik- och konsthistoria.
Förläggare Klas Ekman berättar:
– Per Faxneld har vi jagat ett tag, så det här känns oerhört kul. Boken Det ockulta sekelskiftet bidrar ju med ett perspektiv och en kunskap som faktiskt gått oss förbi eller blivit glömt, trots att det öppnar upp stora delar av kulturhistorien och kulturarvet. Den är ovärderlig.
Idag framstår hon (sin gryende kultstatus till trots) kanske som lätt galen, eller en isolerad excentriker. Men Hilma af Klint var på många sätt formad av starka krafter i hennes samtid. Boken tecknar en bild av den esoteriska explosionen i Sverige, Europa och USA under sekelskiftet 1900 och de strömningar som ledde fram till den, med ett särskilt fokus på tre svenska kvinnliga konstnärer som gjort stora avtryck i vår samtid.
Slummerbilder, esoterisk klädesreform och farliga andar: Lucie Lagerbielke
Dödskallar, självständighet och ockulta intressen: Tyra Kleen
Tecken från andarna och ett esoteriskt livsverk: Hilma af Klint
Den andra boken Per Faxneld kommer ut med i vår är något helt annat. Klas Ekman igen:
– Offerträdet gick inte att låta bli att ge ut, trots att Volante annars sällan ger ut skönlitteratur. Först trodde vi faktiskt att det var autentiska nedtecknade skräckberättelser från Norrland, men det var Per själv som hittat på dem. Så stilsäkra är de. Med Mimmi Strinnholms underbara illustrationer och Beatrice Bohmans formgivning så borde den här boken bli ett samlarobjekt.
Det är en skrämmande vacker och helt unik samling med fyrtiofyra korta noveller; ett slags förtätade små skräcksagor som gör gotik av svensk folktro och allmogemiljö. Berättelserna utspelar sig i norra Sverige under 1700- och 1800-talet, med det gamla bondesamhället som fond.
Boken, som kommer lagom till påsk, är suggestivt illustrerad av Mimmi Strinnholm.
________________________
Per Faxneld är docent i religionshistoria och lektor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola. Hans forskning är främst inriktad mot västerländsk esoterism, nyreligiositet och ”alternativandlighet”.
Doktorsavhandlingen Satanic Feminism belönades med Donnerska institutets pris för framstående religionsvetenskaplig forskning, och återutgavs av Oxford University Press. Den har snabbt blivit något av ett fenomen (inte så vanligt när det gäller doktorsavhandlingar) och har både sålt bra och citerats flitigt i exempelvis skräckfilmspoddar.
Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser.