2020-08-26 07:10Pressmeddelande

Ny ljudbok inifrån migränhjärnan sätter ord på folksjukdomen

Leonora Mujkic, foto: Severus TenenbaumLeonora Mujkic, foto: Severus Tenenbaum

I originalljudboken Badlands: Tankar från migränhjärnan berättar Leonora Mujkic personligt, modigt och bitvis mörkt humoristiskt om sin vardag med en sjukdom som ställer allt på ända. Om den ständiga oron för när migränen ska smyga sig på igen. Om den obeskrivliga smärtan, om tröttheten, oberäkneligheten och sorgen över allt som inte längre är möjligt. Men också om alla människor som stöttar och förstår. Om de små men intensiva lyckorna när man kommit ut på andra sidan och för en stund är fri.

 

Leonora Mujkics migrän utvecklades under ett hektiskt år 2013 till den svårare kroniska formen och hela hennes liv ändrades i ett slag. Hennes berättelse är mödosamt nedtecknad i mobilens anteckningsapp i respiter mellan pågående anfall. Ändå lyser den av litterär kraft och klarhet, av skarpa popkulturella referenser och njutbart drastiska formuleringar.

 

En miljon svenskar drabbade

Bara i Sverige beräknas en miljon personer lida av migrän, flera hundratusen av den kroniska varianten. Forskning har nått långt i jakten på migränens gåta och för att få fram mediciner, men märkligt ofta möts migrändrabbade av oförståelse eller bristande kunskap när de söker vård. Ofta måste den drabbade själv vara den mest pålästa. Bristen på insikt kan också komma från vänner, kollegor och anhöriga. Leonora Mujkics ärliga, nakna historia sätter ord på vad många drabbade själva inte kunnat formulera, och hjälper oss alla att bättre förstå denna lömska folksjukdom.

 

Badlands: Tankar från migränhjärnan ger en unik och välformulerad bild av hur det är att lida av migrän. En berättelse som tar död på missuppfattningar och myter om dem omkring oss som lider av sjukdomen. Mattias Pettersson, förläggande redaktör för Badlands:
– En jämnårig kusin drabbades av återkommande migränattacker när vi var barn. Jag minns än idag hur mycket hon fick lida varje gång migränen slog till. Men det är först sedan jag läste Leonoras historia som jag verkligen förstår vad min kusin gick igenom. Badlands skildrar en persons upplevelser, men det är min övertygelse att den talar för många där ute. Och att den kommer att väcka nya diskussioner och öka förståelsen för och kunskapen om denna utbredda sjukdom.

 

Vem ska lyssna?

  • Anhöriga, vänner, kollegor, personal inom vården: Badlands erbjuder en unik möjlighet att ”kliva in i migränhjärnan” och verkligen förstå vad sjukdomen innebär för människor i vår omgivning som lever med migrän.
  • Den som själv lider av migrän: För styrkan i att dela svåra upplevelser med andra och värdet i att känna att man inte är ensam. Och för att få hjälp att sätta ord på vad man genomlider.


Boken släpps på strömningstjänsterna den 15 september

ISBN: 978-91-79650-33-9

Inläsare: Leonora Mujkic

Speltid: 74 minuter

Omslag: Magdalena Czarnecki

Omslagsillustration: Pella Lundmark


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel på Stora Nygatan 7 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg