2023-04-24 07:36Pressmeddelande

Ny bok av Svante Weyler om böckerna och författarna som format hans liv

Svante Weyler har varit förläggare för några av Sveriges mest lästa och älskade författarskap, liksom för Nobelprisbelönade författare som Imre Kertész. Nu utkommer han med Böckerna – och meningen med världen, en sorts memoar från sidan där vi utöver förläggaren själv bland annat möter författare som PO Enquist, Hilary Mantel, Christa Wolf, Torgny Lindgren, Agneta Pleijel, Marlene van Niekerk, Lennart Hagerfors, Marilynne Robinson.

Förläggaren, journalisten och kulturdebattören Svante Weyler har hela sitt liv hårdnackat undvikit att blicka tillbaka – inte resa till samma plats två gånger, inga klassåterträffar och aldrig, aldrig läsa om en bok. Det nya, ännu inte färdiga har alltid drivit honom. Men så en dag fann han att tempot lagt sig nog för att han skulle uppfatta det förflutnas locktoner. Det fick honom att återvända till böckerna som format honom från ungdomen och framåt:

Jag har alltid använt böcker för att förstå världen. Skönlitteraturen ägnar sig, när den är som bäst och viktigast, åt meningen med världen. Det är den knepigaste frågan, den kan man vara upptagen av ett helt liv. Jag har inte varit det hela tiden, förstås, men nästan, och mer och mer för varje år och dag.

Svante Weyler har levt sitt liv i litteraturens värld, men också på plats upplevt det kalla krigets Ryssland och Centraleuropa, missionsrörelsens Afrika och folkhemmets Sverige. Resultatet är en bok som är lika delar litterär essä och självbiografi, lika delar litterära läsningar och oväntade anekdoter inifrån förlagsvärlden. En bok för bokälskare, om hur böcker blir till och om litteraturens förmåga att göra våra liv och världen lite större.

Böckerna är vackert formgiven av Elsa Wohlfart.

_________________________________________

Utgivningsdag 2023-05-05
Recensionsdag 2023-05-19

 


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Mattias Pettersson
Redaktionsansvarig
Mattias Pettersson