2023-04-20 04:48Pressmeddelande

Nu släpps Börje Salmings ärliga självbiografi om hockeyåren

Börje Salming ringde upp journalisten Ola Liljedahl för att fråga om han ville skriva hans memoarer. De gavs ut första gången 2000.
Nu har Ola Liljedahl bearbetat boken för en nyutgivning för Volante förlag.
Han har även kompletterat med efterord som bygger på nya samtal med Stig Salming.
 
Boken, med nya titeln Legenden, släpps 27 april och i samband med Börje Salming ALS-stiftelses minnesgala på Berns i Stockholm dagen före. 10 procent av intäkterna för boken skänker Volante till stiftelsen.
 
Ola Liljedahl säger:

– Det som slår mig när jag läser texterna igen är att det inte bara är en bok om en av världens mest hyllade ishockeyspelare och om skador och fester och avgörande mål. Det är också en bok om två bröder. Börje och Stigge. Två småpojkar som förlorade sin pappa i gruvan i Kiruna när de bara var 5 och 9 år i en tid när trauman sällan bearbetades. Därför svetsades de två samman. Kanske för att helt enkelt överleva och gå vidare? De bet ihop, de gjorde det som måste göras, de klagade inte.

Titeln Legenden hänvisar till, utöver Börje Salmings självklara status, också till sagan om honom. Boken är berättad i jag-form och tar sin utgångspunkt i den faderslösa barndomen med fiskenät och en inställning som kom att prägla Börje Salming genom livet:

– Som ishockeyspelare var Börje känd för att göra det som måste göras, säger Ola Liljedahl. Behövde man täcka ett skott gjorde man det även om det gjorde ont. När vi pratade om hans barndom och uppväxt i trakterna kring Kiruna insåg jag att den inställningen nog fötts redan där. Om fiskenäten måste upp så måste de det, även om vädret var dåligt. 
Så kändes det med hans inställning till boken också. Ibland bromsade jag honom och frågade om han verkligen skulle berätta vissa saker och ville kolla om han förstod att det skulle bli löpsedlar av detta. Hans svar var varje gång, efter kort funderande, att ska han berätta ska han göra det på riktigt. Annars var det liksom ingen mening.

I bearbetningen har författaren bland annat valt att lyfta fram Börjes röst ännu tydligare.
Rolf Lassgård läser in ljudboken, som släpps 8:e maj.

___________________________________________________

Ola Liljedahl är journalist, bosatt i Gävle och Brynäs-supporter. Han har varit USA-korrespondent för Expressen, skrivit hundratals personporträtt för Sveriges största tidningar och bevakat alla olympiska spel sedan 2004.

Legenden. En självbiografi (Hur han blev störst. Han egen berättelse)
Utkommer 2023-04-27 och som ljudbok 2023-05-08


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Tobias Nielsén
Förlagschef
Tobias Nielsén