2019-04-02 13:07Pressmeddelande

Musikdrömmar i Maos arbetsläger

Zhu Xiao-Mei, aktuell med boken Det hemliga pianotZhu Xiao-Mei, aktuell med boken Det hemliga pianot

Den internationellt firade pianisten Zhu Xiao-Mei föddes 1949 i Kina. Hon var ett klassiskt underbarn, som spelade i radio och TV vid 8 års ålder, och vid 10 års ålder påbörjade sina studier vid Pekings Konservatorium. Så inträdde en av världshistoriens stora katastrofer: den kinesiska kulturrevolutionen. Underbarnet tvingades tillbringa fem år i arbetsläger i Inre Mongoliet och blev en god revolutionär. Boken Det hemliga pianot är Zhu Xiao-Meis gripande självbiografi som tar oss från uppväxten i Kina, vidare till Maos arbetsläger och därefter exilen i Frankrike och berättar hur hon nådde de stora konsertscenerna. Det är en mästerlig skildring av modern kinesisk historia som faktiskt angår oss alla.

Ur boken:

Jag kände nog också liksom mina kamrater att regimen i sin galenskap hade drivit oss till en sådan grad av avhumanisering att vi inte kunde gå längre. Kulturrevolutionen höll på att ta ifrån oss all mänsklighet och det var inte möjligt. När vi var på gränsen till att bli förvandlade till djur, skakades vi av en reflex. I vårt inre fanns det kvar en gnista av humanitet, den som totalitära regimer som undervärderar människans resurser alltid glömmer, till sitt fördärv. Det var denna gnista som musiken väckte till liv.

Zhu Xiao-Mei, som numera är fransk medborgare, har sedan något år avgått med pension från en lärartjänst vid Paris Högre Nationalkonservatorium. Hon har gett hundratals konserter i Frankrike, Europa, Sydamerika, Australien och är firad i hela världen som virtuos pianist och stor artist. Ett konsertbesök i Sverige är preliminärt bokat för våren 2020.

_______________________

OM BOKEN:

Titel Det hemliga pianot – Från Maos arbetsläger till de stora konsertscenerna

Författare Zhu Xiao-Mei

Utkommer augusti 2019

ISBN: 978-91-88869-33-3


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg