I veckan går FN-konferensen Stockholm+50 av stapeln. Bland deltagarna märks Pella Thiel och Henrik Hallgren, som länge drivit frågan om en lag mot ekocid – miljömord. I augusti kommer deras bok Naturlagen – Om naturens rättigheter och människans möjligheter på Volante.
Redan vid FN:s första miljökonferens i Stockholm 1972, påpekade Olof Palme att ekocid kräver brådskande internationell uppmärksamhet. Pella Thiel och Henrik Hallgren är två av Sveriges främsta experter på miljömord. I kommande boken Naturlagen – Om naturens rättigheter och människans möjligheter förklarar författarna varför naturen borde ha juridiska rättigheter. Samtidigt tar Thiel och Hallgren ett helt nytt grepp om klimatkrisen, miljöfrågan och vår planet.
– Den ekologiska krisen är också en existentiell kris. Men det ger oss möjlighet att skapa en ny vision för mänsklighetens och civilisationens utveckling. Vi efterlyser inget mindre än ett paradigmskifte, där naturens rättigheter fungerar som en bro mellan det samhällssystem vi har idag och en helt ny världsbild, säger författarna.
– Västerländsk rättsfilosofi betraktar naturen som en motståndare snarare än en medspelare. I sin bok visar Pella och Henrik inte bara hur juridiken är nyckeln till hållbar utveckling – de gör också upp med vår självbild. Plötsligt blir det enklare att föreställa sig en värld där vi tar hand om planeten med samma självklarhet som oss själva, säger Johan Wirfält, förläggare på Volante.
Filosofiprofessor Jonna Bornemark har skrivit bokens förord:
”Står vi inför nödvändigheten att radikalt tänka om relationen till naturen och därmed grunden för vår kultur? Allt mer pekar på att det är så. Antingen ändrar vi på oss, eller så kommer naturen att tvinga oss, våra barn eller barnbarn, till ändring. Om vi väljer att tro på människans förmåga att tänka om, att agera klokt, självkritiskt och framåtsyftande, tror jag att boken du har i din hand kan hjälpa oss ett steg framåt.”
____________________________________________________________
Om författarna
Som sakkunnig inom UN Harmony with Nature har ekologen och småbrukaren Pella Thiel en stark förankring i internationella nätverk. Hon har grundat End Ecocide Sverige och utsågs 2019 till Årets Miljöhjälte i kategorin biologisk mångfald av Världsnaturfonden WWF. Hon är också en eftertraktad föreläsare inom näringslivet, för myndigheter, universitet och högskolor.
Henrik Hallgren är utbildare i ekopsykologi och verksam som naturpedagog, föreläsare, författare och sagoberättare. Han har varit med och grundat Lodyn, Sveriges första nätverk för ekopsykologi och naturens rättigheter, och är medlem i FN-programmet Harmony with Nature.
Naturlagen — Om naturens rättigheter och människans möjligheter utkommer 10 augusti. Recensionsdag 24 augusti.
Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.