2021-10-14 06:55Pressmeddelande

Medvetandet: Han utforskar människans sista mysterium

Foto: Catharina Fyrberg

Vissa menar att medvetandet bara är en serie elektriska impulser, andra att det vi kallar själen måste vara något mer än knastrande nervceller. Frågan har gnagt i filosofer, religiösa tänkare, naturvetare och konstnärer – liksom i hjärnforskaren Pontus Wasling.

Pontus Wasling tar sig an denna gåta med både vetenskaplig nit och en stor portion allmänmänsklig nyfikenhet, genom fallbeskrivningar ur verkligheten och med vetgiriga utflykter i forskningsrön såväl som i litteraturhistorien och filosofin. Och inte minst tar han sig för att undersöka sitt eget medvetande på högst konkreta och ibland rent flytande sätt. Det är nämligen ingen liten utmaning att förstå hur det mänskliga medvetandet fungerar.

Boken Knaster: Medvetandets gåta och illusionen av ett jag är en populärvetenskaplig upptäcktsfärd tillsammans med Sveriges mest nyfikne neurolog. På vägen bekantar vi oss med märkliga patientfall, besöker laboratorier i hjärnforskningens framkant och tar del av sinnesvidgande experiment med floatingbad, psykedeliska preparat, uråldriga meditationstekniker och schamanistiska trumseanser i ett västsvenskt radhuskvarter.

Pontus Waslings syfte är inte bara att försöka ge oss svar, utan framförallt att utmana våra mest grundläggande föreställningar och åsikter om vad vi egentligen är

_________________________________________

Pontus Wasling är hjärnforskare och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Hans forskning handlar om sömnens funktion, neurologiska sjukdomar och minnets allra minsta beståndsdelar. Förutom att forska och skriva föreläser Pontus om medvetandet, jaget och minnet, ofta kopplat till hur det påverkar vår kreativitet, vårt beslutsfattande och våra känsloliv. Pontus Wasling har alltid varit intresserad av hur vårt minne påverkar de stora frågorna i livet och hans första populärvetenskapliga bok Minnet, fram och tillbaka (2013) handlade om just detta. 

Knaster: Medvetandets gåta och illusionen av ett jag
Utgivning 2021-11-02
Recensionsdag 2021-11-20
Formgivning: Kerstin Hanson


Ämnen: Ny bok

Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel på Stora Nygatan 7 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Janna Gränesjö
PR- och talaransvarig
Janna Gränesjö
Mattias Pettersson
Redaktionsansvarig
Mattias Pettersson