2020-04-21 05:48Pressmeddelande

Mattias Goldmann: Vi får inte gå tillbaks till det vanliga när coronakrisen är över

Mattias Goldmann utkommer med boken Klimatsynda! Så räddar vi planeten med lust, lättja, girighet, vrede, avund, högmod och frosseri

- Vi får inte gå tillbaks till det vanliga när coronakrisen är över utan måste hitta en hållbar väg framåt. De sju dödssynderna, som jag använder som modell i min bok, kan vara ett sätt att hamna rätt. Många har nu varit "superdygdiga" en tid och insett att det gick hyfsat bra att skala ner på konsumtion och resande. Men när krisen lättar och impulserna kommer att klimatsynda (igen) gäller det att göra det på rätt sätt.

Det säger Mattias Goldmann, en av landets mest inflytelserika klimatprofiler, tidigare utsedd till "Mäktigast i Hållbarhetssverige" och vd på tankesmedjan Fores, numera hållbarhetschef för internationella koncernen Sweco. Under alla år av opinionsbildning har han och andra klimatdebattörer fokuserat på uppoffringar och försakelser, att ”vi måste byta livsstil för att rädda klimatet”. Och samtidigt som coronakrisen har visat oss att det går, så är ju signalen att det som är ohållbart och dåligt för klimatet egentligen är roligare och mer attraktivt. Den signalen är det hög tid att skrota, menar Goldmann.

Skuld, skam och panik duger inte. När vi äntligen tar tag i klimathotet, involverar vi våra medmänniskor, mobiliserar näringslivet och utmanar politiken genom att göra det lustfyllt och lönsamt att ställa om. Vi är många som gjort alltför fel, alltför länge – låt oss nu släppa pratet om isbjörnar, sjunkande söderhavsöar och kommande generationer och fokusera på här och nu. Vill vi, så vinner vi klimatkampen – men då måste vi våga klimatsynda! menar Mattias Goldmann.

Det behövs en optimistisk och hoppfull retorik för att få alla med tåget. Boken Klimatsynda! serverar en positiv tankemodell och utgör ett klimatupprop för alla som vill börja känna engagemang och lust inför den enorma, gemensamma utmaningen att vända utvecklingen och rädda planeten.

Mattias Goldmann går dödssynd för dödssynd igenom de skarpaste argumenten, de bästa exemplen på lyckade hållbarhetsprojekt från runtom i världen och de roligaste utmaningarna vi alla kan ta oss an för att tillsammans ställa om en gång för alla. Detta är en bok som är lika angelägen och användbar för privatpersoner som företag och organisationer från lokal till global nivå.

_____________________________________________

Klimatsynda! Så räddar vi planeten med lust, lättja, girighet, vrede, avund, högmod & frosseri
Utgivning maj 2020
ISBN 978-91-89043-20-6

Mattias Goldmann är hållbarhetschef på Sweco och en av Sveriges mest profilerade debattörer och inspiratörer inom klimatområdet. Han var under många år chef för den gröna tankesmedjan Fores och har flera gånger korats till Mäktigast i Hållbarhetssverige.


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel på Stora Nygatan 7 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg