2023-03-03 06:45Pressmeddelande

Liza Alexandrova-Zorina avslöjar okänt ryskt skuggsamhälle i unik reportagebok

Det finns delar av Sverige som ingen ser. Ekonomin svart, maffian sköter arbetsförmedlingen – och alla talar ryska. I flera år och delvis under falsk identitet har journalisten Liza Alexandrova-Zorina granskat det postsovjetiska parallellsamhället i Sverige. Imperiets barn är hennes bokdebut som författare på svenska, ett unikt dokument om ett laglöst land vid sidan av vårt eget.

Trettio år efter Sovjetunionens sammanbrott lever uppåt 150.000 människor med ursprung i det fallna imperiet i Sverige. Många av dem lever isolerade i en ryskspråkig bubbla, oavsett nationella motsättningar och politiska konflikter – ja, till och med trots kriget mellan Ryssland och Ukraina. 

Imperiets barn är en journalistisk tour de force, där författaren Liza Alexandrova-Zorina öppnar dörren till en okänd värld. I sin spänningsnivå påminner boken om kriminalreportage som Familjen av Johanna Bäckström Lerneby – men den polyfona berättelsen går i nobelpristagaren Svetlana Alexievitjs tradition. Imperiets barn präglas av svärta och befriande humor, och innehåller flera journalistiska scoop som avslöjar allvarliga missförhållanden både i det svenska samhället och myndighetsarbetet.  

– Det här är en unik bok, som kommer skaka om, skrämma och uppröra läsarna – men inte sällan också få dem att skratta. Liza Alexandrova-Zorina lyfter svensk sakprosa till nya litterära höjder, säger Johan Wirfält, förläggare på Volante.

Liza Alexandrova-Zorina:

– Titeln Imperiets barn gäller även mig. Min mamma är halvryska och halvukrainska, pappa är till hälften tatar, till hälften azerier, och min ryska morfars mamma var rom. Den bakgrunden har hjälpt mig att skriva boken, eftersom personer av vitt skilda nationaliteter och religioner har uppfattat mig som en av ”sina”.

__________________________

Liza Alexandrova-Zorina är journalist och författare född 1984 i Ryssland. Hon har gett ut ett flertal böcker på ryska, skrivit för internationella medier som tidskriften Granta och i Sverige bland annat verkat som reporter på Expressen och kulturskribent på Sydsvenska dagbladet. Imperiets barn är hennes första bok och originalutgivning på svenska. Hösten 2022 hotades Liza Alexandrova-Zorina av utvisning tillbaka till Ryssland, men efter att fallet uppmärksammats brett i medierna och ett upprop fått tusentals undertecknare ändrade Migrationsverket sitt beslut. Dramaten gjorde i december 2022 en hyllad första läsning av stycken ur Imperiets barn.

Utgivning 2023-03-16
Recensionsdag 2023-03-30


Ämnen: Ny bok

Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Johan Wirfält
Förläggare
Johan Wirfält