2019-08-18 14:19Pressmeddelande

Klassiker om berättande

John Yorke, dramaturg och författare till Den odödliga sagan. Foto Sara MacKeyJohn Yorke, dramaturg och författare till Den odödliga sagan. Foto Sara MacKey

Alla som skriver manus kommer att vilja läsa Den odödliga sagan. Alla intriger och arketyper AVSLÖJAS. – Caitlin Moran, författare

Underbar! – Julian Fellowes, skapare av Downton Abbey

Den överlägset vanligaste frågan jag får är: Kan du rekommendera en bra bok om dramaturgi, helst på svenska? Och i alla år har svaret varit ”nja ... alltså det finns bra dramaturgiböcker, men inte på svenska.” Men det var DÅ och nu är NU och nu (eller okej, snaaart, 20/8) finns John Yorks mästerliga ”Into the woods” i fin översättning av Niklas Darke. ”Den odödliga sagan” heter den.– Alex Haridi, manusförfattare och författare

En av de mest populära internationella dramaturgiböckerna finns äntligen på svenska.

BBC-legenden John Yorkes Den odödliga sagan : Om hur och varför vi berättar historier är kurslitteratur på flera av våra största utbildningar i att skriva manus (bland annat Stockholms dramatiska högskola och Alma Lövs manusutbildning), men det är allt annat än en torr skolbok. Istället är det en temperamentsfull, medryckande genomgång av vad som utmärker en utmärkt berättelse och varför berättande har varit och är så viktigt för mänskligheten.

Med exempel som sträcker sig från de gamla grekerna och Shakespeare till Thelma & LouiseSopranosThe Wire och True Detective visar John Yorke hur samma grundläggande struktur gått igenom alla tider och varför den fungerar så bra.

Det är en upplysande, underhållande och insiktsfull bok som är fascinerande läsning såväl för blivande och verksamma författare som för den som gärna slår sig ner i soffan och tittar på en teveserie. Den är grundläggande läsning för varje människa som över huvud taget vill veta något mer om berättelser, dramaturgi och varför – eller varför inte – de fångar oss.

Den odödliga sagan : Om hur och varför vi berättar historier är en bok som fyller ett tomrum i Sverige.

John Yorke är grundare av BBCs Writer’s Academy, har arbetat med flera av BBCs största och mest uppmärksammade succéserier. Han besöker Bokmässan i Göteborg på torsdagen den 26:e september och kommer då bland annat att hålla en Masterclass.

Utgivning: Augusti 2019


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg