2020-10-05 05:59Pressmeddelande

Kemipristagaren Jennifer Doudna blir Volantes sjätte Nobelpristagare

Foto: Sam Willard.Jennifer Doudna är en av forskarna bakom CrisprCAS9-tekniken.

Årets Nobelpris i kemi tilldelas Jennifer Doudna och Emmanuelle Charpentier, för deras upptäckt av den molekylära genkniven, som kallas CRISPR/cas 9.

Boken Sprickan i skapelsen: Genredigering och människans makt över evolutionen  (Volante, 2018) är skriven ihop med forskarkollegan Samuel Sternberg.

"Det är som om Einstein varnat för atombomben. De beskriver de enorma konsekvenser som upptäckterna kan ha", säger Volantes förlagschef Tobias Nielsén.

Det handlar om en revolution inom naturvetenskapen. Men samtidigt som genkniven kan bidra till att bota svåra sjukdomar så gör den det också det möjligt att designa människor.

Jennifer Doudna skriver själv i Sprickan i skapelsen:

"Tanken att vi nu har makt att kontrollera vår arts genetiska framtid är både vördnadsbjudande och skrämmande. Att avgöra hur denna förmåga ska hanteras är kanske den största utmaning vi någonsin har ställts inför."

"Doudna blir nu Volantes sjätte Nobelpristagare. Återigen har vi glädjen att lyfta fram en viktig upptäckt och forskning som påverkar många. Dessutom i en bra berättad bok", säger Tobias Nielsén.

Volante har kallats för "Nobelprisförlag", men inte på det sätt som de flesta troligen associerar det till: "Det är trots allt inte bara en Nobelpristagare i litteratur som skriver bra böcker. För oss handlar det inte heller om att bara försöka träffa och rida på uppmärksamhet som kommer med ett potentiellt pris. Volantes ambition är att sprida kunskap och alldeles oavsett stoffets relevans och vikt är det också hur något berättas som gör att det når fram", säger Tobias Nielsén.

Volante gav ut 2017 års Ekonomipristagare till Alfred Nobels minne, Richard Thaler (boken Beslut och beteenden). Dessutom märks tidigare pristagare Daniel Kahneman (ekonomi, boken Tänka, snabbt och långsamt)Frank Wilczek (fysik, kommande bok släpps 2021), Sir Paul Nurse (medicin eller fysiologi, kommande bok släpps 2021) och Muhammad Yunus (fred, tre böcker).

Jennifer Doudna är till vardags professor vid Doudna Lab på Berkeleyuniversitet i Kalifornien, USA.


Ämnen: Boknyhet

Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel på Stora Nygatan 7 i Stockholm.