2021-04-14 04:40Pressmeddelande

Jan Gradvall: ”Vår nya bok summerar allt jag lärt mig”

Foto Walter NaeslundMagnus Lindkvist och Jan Gradvall

Skribenten Jan Gradvall och futurologen Magnus Lindkvist släpper i september boken Kreativ friktion.

Boken ges ut av Volante förlag och utgår från de efterforskningar av och det samtal om nytänkande och skapande, som Jan Gradvall och Magnus Lindkvist genomfört i ett dussin år. I höstas mynnade detta samtal även ut i succépodden ”Gradvall + Magnus”.
 
”Den här boken summerar allt jag lärt mig under mitt yrkesliv”, säger Jan Gradvall. ”Texter som jag skrivit och saker som jag pratat om i tv destilleras till en gemensam form. För första gången drar jag sambanden mellan intervjuer som jag gjort och
exempel från både historien och nutid.”

”Om jag ska hitta ett tema i allt som jag har skrivit i mer än tre decennier är det ju just detta. Genomgående i alla intervjuer jag gjort, oavsett om det gällt ABBA eller Joan Didion eller skådisarna i Avengers eller unga forskare, har varit att jag själv ska försöka förstå hur de arbetar, tänker, skapar. Det är det som är kärnfrågan i allt jag gjort. Men det är först på senare år som jag börjat se sambanden. Magnus har varit ovärderlig i det
arbetet”, fortsätter Gradvall.
 
Magnus Lindkvist har arbetat som företagsrådgivare och är en av Sveriges mest framgångsrika internationella föreläsare.
”Vi har med boken velat samla våra erfarenheter och favoritexempel. Men också ge konkreta verktyg och modeller för nytänkande och hur man tar sig vidare. För alla stöter vi ju på motvind då och då. Det gäller inte minst några av de som vi tänker på som de mest framgångsrika”, säger Magnus Lindkvist.
”Världen är full av problem, men också av människor ivriga att komma framåt. Den här boken är till dem”, fortsätter Lindkvist.
 
”Om podden är uppvärmningen och eftersnacket så är boken den tajta föreställningen. Här vill vi rama in våra idéer och förslag på modeller”, säger Jan Gradvall.
 
____________________________________________
Jan Gradvall, "professor pop" är journalist, redaktör och författare. Idag skriver han främst i Dagens Industri men han har även skrivit för Dagens Nyheter, Café och Expressens kultursida. Han har också gjort en musikpodd för Sveriges Radio med namnet Gradvall och medverkar i TV4 Nyhetsmorgon som expert på populärkultur. Tillsammans med futurologen och vännen Magnus Lindkvist startade han 2020 podden Gradvall och Magnus.
 
Magnus Lindkvist en av Sveriges absolut mest framgångsrika internationella experter på ämnet framtidstänkande och trender, författare till en rad böcker och utsedd till en av världens tio bästa talare. Magnus är medlem i Long Now Foundation, en Kalifornisk organisation inrättad för att främja långsiktigt tänkande och har vid ett flertal tillfällen talat för TED, både på Main Stage i USA samt i de många TEDx-seminarierna som organiseras runt om i världen. 2019 gav han ut "poken" Så börjar framtiden på Volante.
 
Utgivningsdag 2021-09-10
Recensionsdag 2021-09-24
ISBN 978-91-7965-138-1


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel på Stora Nygatan 7 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Tobias Nielsén
Förlagschef
Tobias Nielsén
Janna Gränesjö
PR- och talaransvarig
Janna Gränesjö