2022-09-15 07:13Pressmeddelande

Internationella fantastikstjärnan Karin Tidbeck utges på svenska

Minnesteatern (The Memory Theater) är en mörk saga som utspelar sig bortom tid och rum. I vintras utsågs den till en av årets bästa sci-fi/fantasy-böcker av New York Times. Den är den första romanen på svenska på ett decennium för Karin Tidbeck.

Karin Tidbeck är ett av Sveriges stora namn inom fantasy och science fiction, och sedan början av 10-talet ger hen ut sina böcker direkt på engelska. När Minnesteatern nu kommer ut på svenska, möter vi en berättelse om en värld vid sidan av vår.

– Karin Tidbeck skriver fabler i samma anda som Selma Lagerlöf, Inger Edelfeldt och Torgny Lindgren. Hen är en av våra internationellt mest uppmärksammade fantasyförfattare, och det känns bokstavligt fantastiskt att nu ge ut Karin på svenska, säger Johan Wirfält, förläggare på Volante.

I Minnesteatern tar Karin Tidbeck oss med till Trädgården, ett dekadent paradis där tiden står stilla och härskarklassens fester aldrig tar slut. För barnen är det en utdragen skärseld där lek blir tortyr och bara de utvalda får överleva. Dora och Tistel är som syskon, och nu måste de fly innan deras mognad förråder dem. Det blir början på en hisnande resa.

– Sagor kallas gärna för verklighetsflykt, men en saga kan berätta om verkliga ting. Man bör dock inte luras att tro att mina berättelser är metaforer. De är idéer omsatta i handling, säger författaren Karin Tidbeck.

Översättningen från engelska görs av Andreas Vesterlund, som också översatte Martin Hägglunds This Life till svenska Vårt enda liv (Volante, 2020).  

Karin Tidbeck är Litteratursveriges hemligaste exportsuccé. Hens litterära universum är som en dröm. Tid och rum förvrängt som i en surrealistisk målning. Vad som helst kan hända, men ingen reagerar som om det vore det minsta konstigt.
– Erik Eje Almqvist, Tidningen Skriva

_______________________________________________

Minnesteatern av Karin Tidbeck i översättning av Andreas Vesterlund
Utgivningsdag 2022-11-24
Recensionsdag 2022-12-07


Ämnen: Ny bok

Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Johan Wirfält
Förläggare
Johan Wirfält