2021-06-23 12:17Pressmeddelande

Hur styr man ett fiskstim? Ny bok om komplexitet

Foto: Peter Cederling
Form: Kerstin Hanson

Det är som att du landat i en helt ny värld utan karta. När du försöker navigera är de beprövade modellerna kontraproduktiva. Efter ett tag har du en tendens att ge upp med en uppgiven suck: ”Det är för komplext.” Men vad är egentligen komplexitet? I augusti utkommer boken Komplexitet där författare Klara Palmberg Broryd med säker hand visar hur vi skiljer på vad som är enkelt, komplicerat eller komplext.

”Allt började när ingenjören i mig fick kapitulera. I ett försök att skapa processer i ett uppdrag åt en kund upptäckte jag hur komplexitet ställde modellerna på huvudet. Sedan dess har jag inte släppt taget om komplexitetens väsen.” säger Klara Palmberg Broryd.

Komplexitet riktar sig till alla som behöver förstå vad komplexitet är och veta hur man tar sig framåt när uppgifterna som ska lösas är just — komplexa. Hur kan många involverade aktörer i samma projekt mötas i komplexa frågor? 

Boken är långt från komplex. Klara Palmberg Broryd har medvetet tagit fram målande, enkla metaforer och modeller som är lätta att förstå. Hon har hittat en form för att berätta vad komplexitet är, vad det betyder för ett ledarskap och vilka fem strategier hon föredrar. Den innehåller även exempel från Klara Palmberg Broryds framgångsrika arbete med aktiveringar av Kvarnholmen och Nobelberget i Nacka som ledde till höga besökssiffror och ökad platskännedom.

”Klara är forskare, civilingenjör och teknisk doktor och ledare som rör sig ledigt mellan stadsutveckling, digitalisering, välfärdens utmaningar, kultur, hållbarhet och entreprenörskap. Redan här syns hennes förmåga att navigera komplexitet. I boken gör hon det dessutom med lätthet.” säger förläggare Ulrika Bergwall.

Klara Palmberg Broryd har under många år varit verksam som strategi- och förnyelsedirektör i Nacka kommun. Hon är affilierad forskare på House of Innovation vid Handelshögskolan i Stockholm, populär föreläsare, konsult och investerar i nya bolag som möter samhällsutmaningar.

Läs mer om boken och författaren här.

_________________________________________

Utgivning: 2021-08-30
Recensionsdag: 2021-09-11
ISBN: 978-91-7965-130-5


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel på Stora Nygatan 7 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Janna Gränesjö
PR- och talaransvarig
Janna Gränesjö