2023-04-28 08:33Pressmeddelande

Hjälten som flydde från Auschwitz – nu kommer berättelsen på svenska

Jonathan Freedland, författare till Det första vittnet – Mannen som flydde från Auschwitz.

Volante ger ut bästsäljaren och hyllade boken Det första vittnet – Mannen som flydde från Auschwitz. Det är den extraordinära historien om en man, som den välkända The Guardian-krönikören, journalisten och thrillerförfattaren Jonathan Freedland vill placera bredvid personer som Anne Frank, Oskar Schindler och Primo Levi i berättelsen om Förintelsen.

”En lysande och hjärtskärande bok"
Yuval Noah Harari, författare till Sapiens

Det första vittnet är en thrillerinspirerad biografi om en av andra världskrigets viktigaste personer i kategorin livräddare:
I april 1944 genomförde tonåringen Rudolf Vrba tillsammans med medfången Fred Wetzler en vågad och aldrig tidigare skådad flykt från Auschwitz. Efter att ha gömt sig i en hög med timmerplank i tre dagar medan 3 000 SS-män och deras hundar sökte efter dem skulle de så småningom korsa det nazistiska och ockuperade Polen till fots.
Vrba och Wetzler skrev sedan den mycket detaljerade rapport om dödslägret som låg till grund för de räddningsaktioner som kom att rädda hundratusentals judars liv. 

En lika betydelsefull som spektakulär berättelse – berättad med den nerv och närvaro som kännetecknar thrillerförfattarens Jonathan Freedlands litterära arsenal. (Han har skrivit ett antal framgångsrika böcker under pseudonymen Sam Bourne.)

Journalisten och författaren Göran Rosenberg har skrivit efterord (han är dock inte släkt med Vrba, som hette Walter Rosenberg från början): "Jonathan Freedlands porträtt av Rudolf Vrba är en berättelse som på nytt pålar den sanka marken under sanningen om Auschwitz med nakna fakta, lika ofattbara och obevekliga som när de första gången förmedlades av den unge man som mot alla odds lyckades fly för att varna världen.
Det förblir en varning också för vår tid."

Internationella röster om Det första vittnet:
 
”En lysande och hjärtskärande bok med universella och aktuella lärdomar om styrkan i information – och desinformation. Är det möjligt att stoppa massmord genom att berätta sanningen?” – Yuval Noah Harari, författare till Sapiens och Homo Deus

”Gripande” – Guardian
”Magnifik” – Philip Pullman
”Utmärkt”– Sunday Times
”En omedelbar klassiker” – Antony Beevor
”Imponerande”– Simon Sebag Montefiore

_________________________________________

Utgivning 2023-05-15
Recensionsdag 2023-05-29


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Tobias Nielsén
Förlagschef
Tobias Nielsén