2023-10-18 05:45Pressmeddelande

Ge det verkligt viktiga den tid det förtjänar

David Larsson Heidenblads bok Ta din tid Ta din tid. David Larsson Heidenblad, fotograf: Sara Johari

Hur får man tid över till det viktigaste? Ingen annan kan som samtidshistorikern David Larsson Heidenblad svara på den frågan. 

  • Han har läst och testat de mest kända etablerade metoderna i självutvecklingslitteraturen (som han också hyllar i boken).
  • Han har sett vad som gör att stora nya idéer sprids och får fäste, utifrån sin roll som forskare och ledare vid Centrum för kunskapshistoria vid Lunds universitet.
  • Han har en familjesituation som kräver både planering och flexibilitet, något han skildrat i omåttligt spridda texter redan.
  • Han kan utifrån sin roll som tidigare semiprofessionell strategikorts- och pokerspelare ge ytterligare verktyg och råd för att fokusera på det mest väsentliga.

I boken Ta din tid: gör mindre men bättre delar David Larsson Heidenblad nu med sig av sina erfarenheter.

"Jag ville läsa och skriva, forska och undervisa, tänka stora tankar och göra avtryck. Samtidigt ville jag leva i en jämställd relation, hämta och lämna mina barn, kunna vabba och vara föräldraledig. Jag tvingades hitta vägar och metoder för att möjliggöra det. Nu vill jag hjälpa andra att ta kontroll över tillvaron och få större utväxling på tiden och energin de lägger ner på sitt arbete. Och jag vill bidra till att människor här i Sverige får upp ögonen för den personliga produktivitetslitteraturen", säger David Larsson Heidenblad.

I boken lyfter han etablerade metoder för den som vill göra det som känns viktigt. Han ger nycklar genom berättelser från akademi och näringsliv, erfarenheter från techvärlden och strategispel, och visar på principer, metoder och strategier som gett resultat för honom själv och för många andra. 

”Det är ovanligt att man kan lägga en svensk bok bredvid de bästa amerikanska böckerna i genren, såsom Deep work och Essentialism. Men David Larsson Heidenblads Ta din tid håller den nivån. Den är full av grundade insikter och lärorika historier”säger Tobias Nielsén, Volantes grundare och bokens förläggare.

”Det är också en viktig bok för det skifte som David beskriver. De flesta är kunskapsarbetare, dessutom omkullkastade i sina rutiner efter pandemi och försök till hybridarbete. Det gör det till en viktig bok på alla nivåer.”

Med bokens hjälp kan läsaren själv skapa en tillvaro där det verkligt viktiga ges tiden som det förtjänar, liksom tumregler för att tacka nej och ja. Resultatet är en snitslad bana till en rikare tillvaro med familjen och möjligheter att leva upp till sina ambitioner.

Ta din tid: gör mindre men bättre
Utgivningsdag 2023-11-20
Recensionsdag 2023-11-29


David Larsson Heidenblad är docent i historia vid Lunds universitet, biträdande föreståndare för Centrum för kunskapshistoria (LUCK) och professor II vid Senter for profesjonsstudier (SPS) i Oslo. Han medverkar även regelbundet som skribent i Svenska Dagbladet och Sydsvenskan. Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Tobias Nielsén
Förlagschef
Tobias Nielsén
Janna Gränesjö
PR- och talaransvarig
Janna Gränesjö