2021-10-18 06:18Pressmeddelande

Framtidsetnologen: ”Vi ser inte vad de ärvda svaren gör med oss”

Foto: Peter Cederling.

Alldeles oavsett hur ovanlig vår nutid är rullar allt ändå på som vanligt. I kommande boken Ärvda Svar uppmanar etnologen och framtidsstrategen Ida Hult oss att ta tillbaka makten över vårt eget och unika tänkande och bli medvetna om de strukturer vi fastnat i. Det är en bok om de ärvda svaren i våra liv och vad de gör med oss – och en ögonöppnare för alla som säger sig vilja arbeta för en bättre framtid.

Efter 15 år med att visa näringslivets toppskikt framtiden, kommande trender och konsumentinsikter vände Ida Hult sin skarpa etnologisk blick inåt mot den ordinära världens organisationer. Varför är det så många som pratar om förändring, innovation och transformation men sedan tänker, ser ut och gör på samma sätt? Varför accepteras luddiga visioner, tvättade budskap och jargong som får människor att checka ut mentalt och slå på autopiloten? 

Ida Hults debutbok är en lika delar rasande och rolig uppgörelse med pågående äh-pedimi och evighetsåttan vi springer runt i. Ida Hult har observerat oss och fått syn på många av de ärvda svar som håller oss fast, fullt upptagna men stillastående. Nu vill hon väcka vår lust att utmana business as usual.  

”Jag har upptäckt att många av oss känner att något är fel, men vi ignorerar det och går bara vidare. Jag hoppas att min bok kan skaka om oss och göra att fler organisationer (och människor) vill bli förkloka, fantasifulla och förberedda. Jag vill visa en värld där det normala inte längre ter sig lika självklart och naturligt, där valmöjligheterna är fler.” säger Ida Hult.

Läs bokens inledning här. 

Sagt om boken: 

En grundlig lektion i hur få av dina tankar som faktiskt är dina egna – och en riktigt smart hjälp att ändra på det!
Micael Dahlen, professor Handelshögskolan

”Den här boken är som ett reningsbad för tanken. Den får mig att se alla de klyschor, managementfloskler och buzzwords som jag själv ramlar ned i oftare än jag är stolt över, och som är en del av våra ärvda svar. En bok som är så nyskapande och uppfriskande att den är svår att släppa innan den är färdigläst. Tanken klarnar – och allt känns plötsligt väldigt enkelt. Läs den!”
Ann Carlsson, VD Apoteket

”Jag har sett vad ärvda svar kan ställa till med i en organisation. Till och med när det finns en stark vilja till förändring.”
Hélène Barnekow, VD Microsoft Sverige

”Vilket tempo, vilken idérikedom. Bara första kapitlet är som en hel bok. Roligt om alla oarter, manier, hysterier, blindskär och blinda fläckar, moderna ritualer och sedvänjor.”
Billy Ehn, professor i etnologi

____________________________________

Ida Hult är etnolog, framtidsstrateg och föreläsare, med en bakgrund som entreprenör. Hon har haft strategiska roller för bland andra Ikea, If, Ericsson och Arla Foods. Ida Hults titlar är Head of foresightHead of insight men önsketiteln är "Chef för framtiden". Hon är övertygad om att fler sådana chefer behövs.

Ärvda svar
Utgivningsdag 2021-11-30
Recensionsdag 2021-12-13

 


Ämnen: Ny bok

Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel på Stora Nygatan 7 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Janna Gränesjö
PR- och talaransvarig
Janna Gränesjö