2021-09-09 11:29Pressmeddelande

Flyttade till landet — ny bok om misstagen och vad han lärde sig

Foto Ulf Huett

De senaste åren är det fler svenskar som har flyttat från storstaden ut på landsbygden än tvärtom. Många har lockats av drömmen om ett liv på landet som i Lönneberga och hos Mandelmanns. Anders Möller tog steget från storstaden till den lilla gården Larslund i slutet av en sörmländsk grusväg. I Konsten att flytta till landet berättar han öppenhjärtigt om lantlivets för- och nackdelar.

— Jag flyttade till landet på egen hand och ångrar det inte, trots att det inte alltid gått som jag tänkt mig. Har man en dröm så måste man våga hoppa. Ta steget ut i det okända för att se hur det går. Allt för många har en romantiserad bild av livet på landet, i boken vill jag skildra både det underbara och det slitsamma livet här, säger Anders Möller.

Anders Möller gick olika kurser inom odling och läste på för att få goda tips. Men ganska omgående började motgångarna och missödena att hopa sig. Att-göra-listan med självpåtagna måsten tycktes växa mer okontrollerat än ogräset ute i odlingarna. De ljuva kvällarna på verandan blev snart sömnlösa nätter med tankar som bara snurrade. Var det verkligen detta liv han hade tänkt sig när han lämnade stressen i stan? Var vår samtids många drömbilder av livet på landet bara fantasier, eller kunde han finna ett realistiskt sätt att bli lantbo?

Konsten att flytta till landet är en personligt berättad guide för alla landetdrömmare. Genom sina filosofiska funderingar och praktiska tips vill Anders Möller inspirera andra som är på väg att ta det steg han själv tog. Om en tystnad som är ren balsam för själen och stjärnklara nätter som man aldrig får uppleva i ljusföroreningarnas storstäder. Men han passar också på att punktera en och annan orealistisk och tv-programsglimrande drömbubbla kring det ljuvliga men ofta slitiga och skitiga projekt det är att lämna storstaden för landet. Genom att generöst dela med sig av sina egna överentusiastiska nybörjarmisstag ger han alla läsare ett lustfyllt försprång när de är redo att ta sitt eget första steg.

Som ny på landet är det för det mesta du som behöver hjälp av grannarna. Och jag försöker betala tillbaka genom att själv vara så hjälpsam som möjligt. Genom att hjälpa varandra bygger man relationer. Och om man så vill – civilisationer.
— ur boken.

Anders Möller är journalist, före detta globetrotter, religionsvetare och båtbyggare. Efter några formativa unga år i Karlskrona har han levt sitt liv i Stockholm, Göteborg och ett buddhistiskt kloster i Thailand. År 2011 lämnade han huvudstaden för att uppfylla drömmen om ett liv på landet. Sedan flytten till den lilla sörmländska gården Larslund har han berättat om lantlivets missöden och njutningar på bloggen Från Stockholm till vägens slut och på Youtubekanalen med samma namn. Konsten att flytta till landet är hans första bok.

_________________________________________________

Konsten att flytta till landet 
Utgivningsdag 14 oktober
Recensionsdag 28 oktober


Ämnen: Ny bok

Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel på Stora Nygatan 7 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Mattias Pettersson
Redaktionsansvarig
Mattias Pettersson