2021-06-07 04:39Pressmeddelande

Ex-polisen Mustafa Panshiri skriver bok om hur Sverige kan bli bättre på integration

Foto: Emil Fagander
Form: Minna Sakaria

Den svenska självbilden av landet lagom stämmer inte – åtminstone inte för dem som kommer hit från andra sidan jorden. Snarare framstår Sverige som en av de mest extrema platserna på planeten. Mötena med tusentals nyanlända ungdomar sedan 2015 påverkade polisen Mustafa Panshiri till att formulera tankar och strategier för en smidigare integration – i en bok som utkommer i september.

Sju råd till Mustafa är boken han önskar att någon givit till honom när han själv kom till världens mest extrema land. För hur ska man veta vad som förväntas av en i det nya landet om det inte uttalas? Vi behöver förklara hur man blir svensk, eller åtminstone identifierar sig med det svenska på riktigt, menar Panshiri.

Men boken är också skriven för de som upplever sig fast i utanförskapet, trots att de fötts i Sverige; de som antas dömda till ett liv präglat av dåliga skolresultat, gängkriminalitet och dödsskjutningar.
Hittills har integrationsdebatten rört sig i princip uteslutande på en strukturell nivå: bostadsbrist och trångboddhet, sociala utmaningar, rättspolitik, kulturella klyftor. Men vad kan de människor som växer upp i utanförskap själva göra? Vilka möjligheter och ansvar har någon att själv styra in sitt liv i Sverige på rätt väg?

Boken är dessutom ett samtalsunderlag och en verktygslåda för socialarbetare, lärare, handläggare och politiker – en hel kader av olika yrkeskårer som berörs av integrationsfrågan, som liksom migrationsfrågan har varit minerad politisk mark i årtionden. Hur ska vi kunna prata om detta på ett konstruktivt sätt? Hur kommer de till tals som verkligen har erfarenheter?

Slutligen är Sju råd till Mustafa en avslöjande och underhållande bok, som visar hur vanor och sedvänjor som känns självklara för den svenska majoritetsbefolkningen, kan uppfattas som konstiga och till och med extrema för nyanlända.

Läs mer om boken här.

Mustafa Panshiri (född 1986) är före detta polis, numera föreläsare och poddare. Han har afghanskt ursprung, och har sedan 2015 besökt över tvåhundrafemtio kommuner och informerat tusentals ensamkommande unga och nyanlända om vad det innebär att leva i ett sekulärt och demokratiskt samhälle som Sverige. Han utsågs till Årets folkbildare 2017 av Studieförbundet Vuxenskolan.
Idén till boken Sju råd till Mustafa föddes då en artikel han skrev i Kvartal 2020 rönte stor uppmärksamhet och orsakade debatt. Boken utvecklar och fördjupar resonemangen.

__________________________________________________________

Utgivningsdag 2021-09-01
Recensionsdag 2021-09-15
ISBN 978-91-7965-135-0


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel på Stora Nygatan 7 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Janna Gränesjö
PR- och talaransvarig
Janna Gränesjö