2024-06-10 08:35Pressmeddelande

Eva Ekselius prisbelönas för Vakna, mitt folk!

Eva Ekselius bok Vakna, mitt folk! prisbelönas av Kungliga Vetenskapsakademien.

Kungliga Vetenskapsakademien har beslutat tilldela Eva Ekselius det Letterstedtska författarpriset på 95 000 kronor för hennes bok Vakna, mitt folk! Det judiska Europa mellan den franska revolutionen och den ryska

– Det är en enormt spännande och givande bok där man får hela bakgrunden till varför judarna flydde till olika länder på grund av förföljelser. Den skildrar en intressant del av vår historia som det är en viktig del av allmänbildningen att känna till, säger Görel Cavalli-Björkman, ledamot av Vetenskapsakademien och ordförande i priskommittén.

Recensenterna har kallat boken ”överväldigande”, ”initierad”, ”skimrande pärla” och ”unik”. Förutom att samlat berätta om det judiska inflytandet och uppvaknandet är det också en bok om 1800-talet i Europa generellt liksom inte minst kvinnohistoria. Vakna mitt folk! nominerades till både Augustpriset i fackboksklassen och Stora fackbokspriset 2023. Volantes förlagschef Tobias Nielsén säger i en kommentar:

Vakna, mitt folk! är en helt unik satsning för Volante och vi förväntade oss alla de nomineringar som kom. Författaren har också tilldelats stipendier för sitt hårda arbete, men att själva boken nu också prisbelönas känns oerhört roligt, särskilt som den flera gånger "fallit på målsnöret".

Författaren Eva Ekselius är både journalist och disputerad litteraturvetare:

– Det är inte alltid så lätt att få någon uppmärksamhet för kvalificerad sakprosa. Boken är skriven för en bred allmänhet, men ska ge nya perspektiv även till dem som själva forskar inom området.

På 500 sidor ger hon en bild av judarnas historia i Europa, bland annat genom detaljerade skildringar av en rad enskilda levnadsöden. En förhoppning är att utifrån den judiska erfarenheten berätta något viktigt om hela kontinentens historia, samt kanske också skapa en ökad förståelse för den migration som sker idag.

– All främlingsfientlighet bygger på mytiska föreställningar om den andre. Ingenstans är det så tydligt som med judarna. Om vi inte förstår den här delen av historien så blir det svårt att se och förstå också det som händer i vår egen tid, säger Eva Ekselius.

__________________________

Mer om Letterstedska priset här.
Mer om boken Vakna, mitt folk! här.
Mer om författaren och pristagaren Eva Ekselius här.


Ämnen: Boknyhet

Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Janna Gränesjö
PR- och talaransvarig
Janna Gränesjö