2022-08-08 14:30Pressmeddelande

Ett helt nytt sätt att prata om rasism

När Mina Dennert blir kallad för rasist första gången håller hon på att sätta i halsen. Hon, som blivit utsatt för rasism i hela sitt liv? Hon, som är en övertygad antirasist?
I september kommer hennes bok om vår omedvetna rasism.

Boken ställer sig inte på någon sida av en redan polariserad debatt, utan riktar sig direkt till läsaren med en lika enkel som brännande fråga: Sysslar du (som jag) med omedveten rasism? Vill du sluta med det?

Mina Dennerts bok Vitt skilda – Svenskare kan ingen vara är en djupt personlig berättelse från folkhems-Sverige. Med många exempel lotsar hon läsarna fram till ett helt nytt sätt att se på och hantera rasism: Vi är inte antingen rasister som sysslar med rasism hela dagarna eller antirasister som aldrig gör rasism. 

Boken utmanar verkligen vår självbild på ett konstruktivt sätt och placerar ansvar där det hör hemma: Hos var och en av oss. Texten är lika delar vänlig och rolig som brännande och smärtsam. Det geniala ligger ju ofta i det enkla, som när Astrid Lindgren sa "Jag tycker att du ska sluta skinheadsa." Mina ger oss verkligen en ärlig chans att sluta göra rasism.
– Ulrika Bergwall, förläggare

Samtidigt är boken en uppgörelse med Dennerts förflutna och alla de blinda fläckar, bias, fördomar och omedvetna preferenser som hindrat henne och oss från att skapa det samhälle vi drömmer om, det vi tror att vi aktivt bidrar till men istället omedvetet hindrar.

Mina Dennert är journalist, författare och grundare av #jagärhär och I Am Here International som inspirerat hundratusentals människor att med enkla och effektfulla metoder agera för demokratiska och inkluderande samhällen. För sitt arbete har hon tilldelats flertalet priset och utmärkelser, bland andra Anna Lindh-priset.

Vitt skilda – Svenskare kan ingen vara
Utgivningsdag 2022-09-05
Recensionsdag 2022-09-19


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Ulrika Bergwall
Förläggare
Ulrika Bergwall