För 33 år sedan kastades svenska Sophie Dow och hennes skotske make in i en helt ny värld när dottern Annie föddes och det ganska snart visade sig att hon inte var som andra. Då fanns inte begreppet neurodiversitet, inte heller ”Annie’s syndrome”, som det senare kom att döpas till av vetenskapen.
Annie visade sig ha 25 gener färre än de cirka 22 000 vi behöver för att fungera ”normalt” och livet med henne är fullt av utmaningar – men det är också förunderligt och rikt.
Sophie Dow har inte bara lyckats med att få en korrekt diagnos på sin dotters ovanliga tillstånd. Hon har tvingats till många anpassningar till livet som mamma till ett annorlunda barn … Men hon har kämpat oförtröttligt för att Annie och tusentals andra barn ska ha samma rätt till ett fullödigt liv, en adekvat utbildning och en värdig tillvaro, genom att grunda stiftelsen Salvesen Mindroom, en internationell organisation med säte i Edinburgh, som framgångsrikt jobbar för barn och ungdomar med NPF diagnoser och inlärningssvårigheter. I stiftelsens regi har hon också skapat den återkommande vetenskapliga konferensen ITAKOM (It Takes All Kinds of Minds) samt upprättat ett eget forskningscentrum på University of Edinburgh.
Sophie Dow är känd för en svensk publik för ett oerhört uppskattat sommarprat i P1 (1 Aug 2007) och för den hyllade boken När livet inte följer manus, vars uppdaterade ljudboksversion innehåller gästspel av Märta Tikkanen och Annie själv.
När livet inte följer manus kommer att ges ut på engelska under 2024. Dows berättelse har dessutom gestaltats i Hollywood-filmen Breaking and entering av Anthony Minghella med Robin Wright och Jude Law i huvudrollerna..
Nu tillkännages att Sophie Dow tilldelas Kungens medalj i 8:e ordningen i högblått band för betydande samhällsinsatser.
”Jag är oerhört glad över att ta emot medaljen som ett erkännande inte bara för de ansträngningar som Annie inspirerat mig till, utan som en större markering att vi som samhälle välkomnar alla slags hjärnor, även de som fungerar annorlunda”, säger medaljören.
Förläggare Ulrika Bergwall kommenterar: ”Sophie Dow är en naturkraft. Oförtröttlig, kommunikativ, idérik – och besjälad av en så grundläggande och viktig tanke, att alla hjärnor är lika mycket värda. Få personer är mer självklara mottagare av denna kungliga medalj.”
Medaljutdelningen äger rum den 21 februari på Kungliga Slottet i Stockholm.
Sophie Dow framträder 27 februari i ett samtal i Gamla stans bokhandel klockan 17:00.
Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.