2020-05-04 05:45Pressmeddelande

En berättelse om tillit i apparnas förlovade tid

Maria Eriksson, aktuell maj 2020 med boken Delad: Min berättelse om tillit, teknik och att hyra ut sin toalett

Att dela förändrade mitt liv

Maria Eriksson, ledarskribent och chefredaktör, är mitt i liv och karriär när hon plötsligt står ensam. Samtidigt som hennes umgängeskrets, och hela Sverige, splittras över flyktingfrågor går hon runt och städar en ekande fyrarummare hon inte har råd med. 
Något måste förändras.

Hon säger därför upp sig och kastar sig huvudstupa in i delningsekonomin. Hon testar couchsurfing, pryluthyrning, co-living, co-working, jobb i gig-ekonomin, hemmarestauranger, airbnb och airpnp – där man hyr ut sin toalett.

Är du inte rädd? Har du några dåliga erfarenheter? De frågorna har jag fått många gånger sedan jag, för fyra år sedan, började hyra ut ett rum i min lägenhet via Airbnb. I dag har jag haft över fyra hundra personer boende hos mig. Och jag kan ärligt svara dem som frågar att det är en av de bästa sakerna jag har gjort, berättar Maria Eriksson.

Boken Delad: Min berättelse om tillit, teknik och att hyra ut sin toalett är Maria Erikssons berättelse om året i delningsekonomin, om de reflektioner det väckte, om personerna hon mötte och inte minst om tillitens roll i samhället. Det är en berättelse om akrobater och nudister, om äventyr på budgetens gräns, om den stora kärleken som väntar där man minst anar det, om att våga och att öppna sig. Men framför allt är det en berättelse om hur kontakt med människor som lever annorlunda kan förändra ens eget liv för alltid.

På vissa sätt är hon kvar i gig-ekonomin än idag och inte minst de lärdomar hon drog då kring de digitala hjälpmedlen är också relevanta mitt i coronakrisen.

Maria Eriksson om sina drivkrafter:

- Det som intresserar mig mest är de sociala aspekterna av den nya, digitala ekonomin. Vad är det som gör att jag släpper in en främling i mitt hem? Hur byggs tillit på olika plattformar? Vilka effekter får gig-ekonomin på arbetsmarknaden? Och vad är egentligen ett jobb? Vad innebär det att gå från ägande till tillgång? För egen del ville jag också undersöka om delningsekonomin kan bidra till att knyta människor närmare varandra. Kunde det vara ett sätt att få nya vänner, bli mindre ensam eller bli bättre på att ta kontakt med andra människor? Kan det digitala göra oss mer sociala? Det blev ett experiment där jag många gånger befann mig på gränsen till min egen bekvämlighetszon.

I efterhand kunde Maria Eriksson konstatera två saker:

1. De som menade att det var en dålig idé att lita på främlingar fick fel.

2. Det visade sig vara en jättedålig affärsidé att hyra ut sin toalett.

_______________________________________________

Delad: Min berättelse om tillit, teknik och att hyra ut sin toalett utkommer i slutet av maj 2020. Recensionsdag 6 juni.


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel på Stora Nygatan 7 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg