2023-05-12 08:28Pressmeddelande

En av nutidens mest uppmärksammade filosofer till Sverige

Den skotske stjärnfilosofen William MacAskills tankegods hör till vår tids mest hisnande. Grundaren av Effektiv altruism-rörelsen är nu aktuell med boken Vad framtiden förtjänar och besöker Sverige i juni i samband med konferensen Brilliant Minds.

Att sätta sig in i andra människors situation och betrakta deras strävanden som likvärdiga våra egna är idag en självklarhet. Men sällan räknar vi med framtidens  människor i ekvationen. Däggdjursarter har en genomsnittlig "livslängd" – tiden från ursprung till utrotning – på cirka 1 miljon år. Homo Sapiens har funnits i ca 300 000 år. Med ett sådant mänskligt-historiskt perspektiv får framtiden skarpare konturer och vi själva får rollen potentiellt som tidiga anfäder till framtida generationer av vårt art.

William MacAskills bok Vad framtiden förtjänar – Att planera för en miljon år introducerar longtermism: tanken att en av samtidens största moraliska utmaningar består i att skapa positiva framtidsförutsättningar på lång sikt – ibland på tvärs mot de  val som kan verka självklara i ett kortare perspektiv.

Volantes förlagschef Tobias Nielsén:
- Den här boken har vi väntat på i åtta år. Då var det första gången som vi började bevaka William MacAskill. Han beskrevs som den yngsta filosofiprofessorn i världen (28 år, och vid Oxford). Fyra år senare köpte vi rättigheterna till den här boken. Och nu äntligen är den klar för svensk utgivning.

Boken innehåller en nyskriven epilog där MacAskill ger exempel på konkreta åtgärder som vi kan inspireras av om vi vill gynna framtida generationer. 

- Vissa personer och böcker har som ambitionen att förändra världen. Och lyckas! Den här boken går till botten med MacAskills världssyn och erbjuder ett ramverk för framtiden. Från AI till stormaktskrig, rymdens roll och olika existentiella risker, i en läsning som man inte hittar någon annanstans, säger Tobias Nielsén.

William MacAskill är skotsk filosof och medgrundare till Effektiv altruism-rörelsen. Han är verksam vid Oxfords universitet och författare till den uppmärksammade boken Doing Good Better (2015).
 
Tankarna från Vad framtiden förtjänar presenteras närmare i ett öppet seminarium 25:e maj på Studio SN7 i Stockholm, i samarbete med Institutet för framtidsstudier och Effektiv altruism Sverige. 

MacAskill besöker Sverige som en av talarna vid konferensen Brilliant Minds i Stockholm i juni och kommer då också att delta i en kväll med föreläsning och panelsamtal på Kulturhuset kvällen 13:e juni. Bland paneldeltagarna finns namn som Beatrice Fihn, som ledde anti-kärnvapenorganisationen ICAN när den tilldelades Nobels fredspris, och Krister Bykvist, professor i filosofi och tidigare William MacAskills handledare i Oxford. Fler namn tillkommer.

 ”Den här boken kommer att förändra din känsla av hur storslagen mänsklighetens historia kan vara, var du passar in i den och allt du kan göra för att förändra den till det bättre.” – Ezra Klein

Utgivningsdag 2023-05-19
Recensionsdag 2023-06-02


Ämnen: Ny bok

Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Tobias Nielsén
Förlagschef
Tobias Nielsén