2022-11-24 15:20Pressmeddelande

Dramaten ger en läsning av Liza Alexandrova-Zorina

Den 6 december 19:00 ger Dramaten en extrainsatt läsning av den utvisningshotade ryska författaren och journalisten Liza Alexandrova-Zorina. Medverkar gör bland andra skådespelare från Dramatens ensemble.

Texterna som kommer läsas är utdrag från hennes kommande bok Imperiets barn som ges ut på bokförlaget Volante i april 2023 i översättning av Nils Håkanson.

– Dramaten fortsätter att aktivt stödja författare och konstnärer som verkar under hot i olika konfliktområden i världen. Att utvisa en öppet Putinkritisk journalist tillbaka till Ryssland under rådande situation känns verkligen inte bra. Liza har tagit stark ställning mot kriget i Ukraina och kommer utsättas för direkt fara om hon utvisas. Hon är dessutom gift med en svensk man och tillsammans har de en 14 månader gammal son vilket gör beslutet än mer inhumant, säger Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare för Dramaten.

Sedan Migrationsverkets hantering av Lizas ärende blev känd de senaste veckorna har stödet som hon och familjen fått varit helt överväldigande. Att Sveriges nationalscen nu uppmärksammar och lyfter fram hennes författarskap och journalistik bekräftar hur viktig den här frågan är. Det fria ordet kan aldrig tas för givet, tillägger Lizas förläggare Johan Wirfält.

Liza Alexandrova-Zorina är journalist och författare född 1984 i Ryssland. Hon har gett ut ett flertal böcker på ryska, skrivit för internationella medier som tidskriften Granta och i Sverige bland annat verkat som reporter på Expressen och kulturskribent på Sydsvenska dagbladet. Imperiets barn är hennes första bok på svenska, men hon har också medverkat i samlingen Det nya landet – Mannen i den gröna Volvon och 18 andra reportage från Sverige, som Volante gav ut 2022.

Föreställningen är nu bokningsbar och kostnadsfri.

Kontakt på Dramaten:
Lena Törner, pressansvarig. Telefon 0703-72 61 47, mail lena.torner@dramaten.se.

 


Ämnen: Boknyhet

Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Johan Wirfält
Förläggare
Johan Wirfält