2022-11-02 08:47Pressmeddelande

Döden är inte försvarbar längre

Själv har Peter Ottsjö målet att bli minst 123 år gammal, men han är övertygad om att många kan få uppleva sin 200-årsdag. Det finns bara ett hinder. En dold folksjukdom som dagligen släcker över 100 000 liv: åldrandet.
Evigt ung – min och människans dröm om odödligheten är boken som stirrar liemannen i vitögat.

Sedan begynnelsen har människan drömt om evigt liv. Vi har jagat mirakulösa källor, ställt hoppet till mytomspunna metaller eller sökt tröst i religionernas löften om paradisen. Även om det inte finns magiska föremål, så har sökandet varit allt annat än förgäves. Ungdomens källa har funnits där hela tiden, gömd inuti oss.

– Vår tids tekniska framsteg gör mig vimmelkantig och skräckslagen, men inget har gjort mig så besatt som att vi också är i full färd med att hacka döden.

Det säger journalisten och långlevnadsexperten Peter Ottsjö som är aktuell med boken Evigt ung – min och människans dröm om odödligheten. I boken får läsaren följa människans historiska kamp mot döden, från äventyrarna, alkemisterna och profeterna till banbrytande modern teknik. De stora framstegen föregås alltid av vilda teorier och galna experiment, men nu har vi kommit till punkten där cyborgdrömmarna är verklighet, menar Peter Ottsjö.

Författaren konfronteras även med sin egen dödlighet, och inleder ett livslångt experiment med målet att bli så gammal vetenskapen tillåter oss. 

Joakim Tholén är förläggande redaktör och kommenterar arbetet med Evigt ung:

– Det här är underhållande och ögonöppnande populärvetenskap när den är som bäst. Fast jag är inte säker på att det i första hand är en bok – det är snarare början på en revolution.

PETER OTTSJÖ (1977) är teknikjournalist och en av landets ledande experter på långlevnadsforskning. Han har arbetat på tidningar som BohusläningenAftonbladet och Level, men är sedan 2016 reporter på Ny Teknik.


Ämnen: Ny bok

Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg