2021-01-13 12:00Pressmeddelande

Därför är stabil demokrati en fråga om geologi

Forskaren som sökt efter liv på Mars riktar nu blicken mot vår egen planet och berättar om hur jordens geologiska historia på oväntade sätt har format oss som människor men också våra kulturer -- från våra första steg ut ur Afrika fram till röstresultaten i dagens politiska val.

Astrobiologen Lewis Dartnell är en av Storbritanniens mest uppskattade populärvetenskapliga profiler. I sin hyllade bok Ursprung: Hur jorden formade oss tecknar han jordens och människans delade historia. Boken sträcker sig över hisnande tidsspann och tar oss med djupt under de väldiga kontinentalplattorna, upp i atmosfärens dramatiska skiftningar och ner i havens uråldriga globala strömmar. Jordens ursprungsberättelse är också vår – och Lewis Dartnell visar med sin otroliga upptäckarlust att det gäller på sätt som vi aldrig tänkt på förut.

  • Varför blev Medelhavets knaggliga norra kust demokratins vagga?
  • Vilka var de urhistoriska ”snöstormarna” djupt ner i haven som förklarar att vår atmosfär nu värms upp i farlig fart?
  • Hur kunde havets långsamma uppslukande av Nederländerna leda till den moderna kapitalismens uppkomst?
  • Hur kommer det sig att vi bär omkring 70 % av det periodiska systemets grundämnen i våra fickor?
  • Varför har eld bara förekommit under 10 % av jordens historia?

I Ursprung öppnar Lewis Dartnell också våra ögon för det otroliga i vad vi nu nu håller på att göra med vår planet. De väldiga geologiska krafter som hittills format människan håller nu för första gången på att rubbas av oss.

Ursprung har rosats av kritikerna, jämförts med Yuval Noah Hararis Sapiens och fått toppbetyg av läsarna på såväl Goodreads som Amazon.

Lewis Dartnell är forskare i astrobiologi och har bland annat jobbat med att söka efter liv på Mars. Han är idag professor i vetenskapskommunikation på University of Westminster. Dartnell har tilldelats en rad priser för sitt populärvetenskapliga författarskap och är en återkommande skribent i tidningar som The Guardian, The Times och New Scientist. Han har även skrivit tv-manus för bland annat National Geographic och History Channel.

Utgivning 18:e februari
Recensionsdag 3:e mars
ISBN 978-91-8904-332-9


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel på Stora Nygatan 7 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg