2022-08-23 12:59Pressmeddelande

Dags att återta makten från techjättarna

Digitaliseringen skulle bli en demokratisk guldålder – men vi var inte redo. I stället offrade vi allt som gör oss till självständiga individer för att få ha det bekvämt. Följ med den internationellt hyllade journalisten, författaren och föreläsaren Andreas Ekström i hans obekväma uppgörelse med vår digitala samtid: Bekvämlighetens tyranni.

Sveriges kanske största auktoritet på området säger: ”Min fråga är möjligen inte viktigast men den kommer först. Vi måste lösa detta, annars löser vi vare sig klimatfrågan eller något annat problem."

I dag kontrollerar en handfull techjättar vår identitet, våra pengar, våra samtal och våra relationer. Vi har skänkt dem närmast oinskränkt inflytande över allt som gör privatlivet heligt, i utbyte mot smarta tjänster som förenklar livspusslet. Det vore lätt att beskriva Apple, Alphabet, Meta, Amazon och Microsoft som bovarna i dramat, men i själva verket är det vi medborgare som bär den rollen.

"Först formar människan verktygen, sedan formar verktygen människan. Vi har redan låtit de fem jättarna begränsa vår fantasi och utveckling", säger Andreas Ekström.

Bekvämlighetens tyranni behandlar sju områden där vi oreflekterat givit bort makten. Det rör identiteten, tiden, pengarna, källorna, relationerna, samtalen och nätet – och utgör på så vis både den avgörande berättelsen om hur vi förlorade makten över vår tids största revolution. Boken skissar också hur motståndsrörelsen som tar oss mot en mindre bekväm, men mycket rimligare värld, skulle kunna se ut. 

"Andreas Ekström är en unik kombination av berättarglädje, patos och analys i en och samma människa. Med den här smarta och lättillgängliga boken ställer han sig sida vid sida med världens ledande samhällskritiker. Vi för redan diskussioner om en internationell utgivning, och vi är otroligt stolta över att få ge ut den" säger Tobias Nielsén, förlagschef på Volante och bokens förläggare.

____________________________________________

Andreas Ekström: Bekvämlighetens tyranni – hur vi förlorade makten över vår tids stora revolution
Utgivningsdag 2022-10-03
Recensionsdag 2022-10-19


Ämnen: Ny bok

Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg