2021-03-22 15:07Pressmeddelande

Arkivism - historien kommer aldrig mer att bli sig lik

Arkivism -- En handbok, redaktörer Lina Thomsgård och Helene Larsson Pousette Arkivism -- En handbok, redaktörer Lina Thomsgård och Helene Larsson Pousette

Vad kan du göra för att lyfta in mamma, mormor eller mormors mor i historien? Hur hittar du spår efter de glömda som göms i arkiven? Svaren finns i Arkivism: en handbok, som är här för att förändra historieskrivningen. 23 april ges den ut i samarbete mellan Volante och Stockholms Kvinnohistoriska.

Kvinnor fortsätter att saknas i den breda historieskrivningen, trots allt kvinnor åstadkommit under nittonhundratalet och trots att ännu äldre dokumentation faktiskt finns bevarad. Idag sörjer vi att bara enstaka kvinnor nämns i historieböckerna – och om vi inte gemensamt gör något kan det se lika illa ut om hundra år. De berättelser som ligger dolda i arkiven förblir i glömska, och framtiden saknar källmaterial om 2000-talets kvinnor. Fanns de ens?

Detta är vad #Arkivism handlar om. En aktivism som tar sig an arkiven för att hitta, lyfta och synliggöra gårdagens kvinnor – och se till att dagens kvinnor förs in i framtidens historia.

”Med Arkivism samlar och sprider vi metoder för att hitta och bevara i arkiv, så att fler kan lyfta kvinnors avtryck i historien. Studenter, släktforskare, anhöriga, vanliga människor, föreningar och företag, alla kan vara med!” säger Lina Thomsgård, chef för Stockholms Kvinnohistoriska och en av bokens redaktörer.

Boken innehåller en introduktion till arkivens makt och två handgripliga guider: en som hjälper dig hitta spåren av de kvinnor som döljer sig i våra arkiv, och en som hjälper dig arkivera dig själv eller någon i din närhet.

"Om inget nytt arkivmaterial om kvinnors liv tillkommer så kan vi inte hoppas på en mer rättvis historieskrivning i framtiden. Kvinnor måste börja bevara sina liv, med sin egen röst," säger Helene Larsson Pousette, kulturråd i Washington och bokens andra redaktör.

Till hjälp har de två redaktörerna tagit de bästa insikterna från historiker, forskare, konstnärer, skribenter och arkivarier. Resultatet är en gedigen, sant mångstämmig bok.

”Det här är en bok för påverkan. Den stannar inte vid att göra oss medvetna om hur viktiga arkiven är för vårt kollektiva minne utan den uppmanar oss att faktiskt börja göra något åt saken. Boken visar hur vi kan göra för att eftervärlden ska minnas våra mammor, mor- och farmödrar och kvinnorna som kom innan dem,” säger Ulrika Bergwall, ansvarig förläggare på Volante.  

Det är en unik samling personer som ger dessa tips och råd till läsaren. Medverkar gör: Petra Bauer, Johanna Berg, Åsa Bharati Larsson, Fatima Bremmer, Lisa Ehlin, Anna Götlind, Mats Hayen, Lars Illshammar, Lisbeth Larsson, Helene Larsson Pousette, Kristina Lindström, Sara Martinsson, Katarina Pirak Sikku, Lisa Qviberg, Karolina Ramqvist, Mia Skott, Marie Steinrud, Rafaela Stålbalk Klose, Lina Thomsgård och Ida Östenberg.

Stockholms Kvinnohistoriska är ett innovativt museum som verkar i de offentliga och digitala rummen – utan egen permanent byggnad. De arbetar för att kvinnors historia och historier undersöks, förvärvas, bevaras, förmedlas och synliggörs publikt.

_____________________________________________________________

Utgivningsdag 2021-04-23
Recensionsdag 2021-05-08
ISBN 978-91-7965-094-0


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel på Stora Nygatan 7 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Janna Gränesjö
PR- och talaransvarig
Janna Gränesjö