2020-04-16 10:16Pressmeddelande

Alla vanliga tider liknar varandra – men den ovanliga tiden är annorlunda på sitt eget sätt

Jonas Grafström, aktuell med boken Moderna tider 4.0. Foto Peter Cederling

"Den arbetsmarknad som skulle förändras snabbare än någonsin, vilket (när jag började skriva boken) såg ut att vara inom fem år, förändrades för många på bara några veckor. Omstöpningen av arbetsmarknaden kom snabbare än väntat och på ett oväntat sätt. Om vi är tillbaka till normalläge om någon månad eller ett år vet vi inte än men vi vet att hur vi lever våra liv kommer inte vara som förr." Det säger nationalekonomen Jonas Grafström, vars bok Moderna tider 4.0 – Från kugge i maskineriet till vinnare bland algoritmerna nu landar i en verklighet som känns ovan även för en framtidsspanare som han.  

I den klassiska filmen Moderna tider står Chaplins lille luffare vid löpande bandet och drar åt muttrar i vansinnestakt. När en ny maskin ökar bandets fart ytterligare tappar luffaren fattningen och löper amok i fabriken. Om förändringens vindar blåste på 1920-talet så blåser de ännu, hundra år senare. Men vindbyarna är kraftigare än i någon storm vi hittills sett.

Alla vanliga tider liknar varandra, men den ovanliga tiden är annorlunda på sitt eget sätt. Jonas Grafström menar att vi redan före coronakrisen var inne i en ovanlig tid. I dag går utvecklingen tio gånger snabbare, skalan är 300 gånger större, vilket grovt räknat ger 3 000 gånger större effekt.

Moderna tider 4.0 – Från kugge i maskineriet till vinnare bland algoritmerna är måste-läsning för den som är nyfiken på vad det är som händer på arbetsmarknaden nu och framåt. Grafström applicerar lärdomar från andra tider som upplevdes apokalyptiska och visar på att vi har varit här förut – och vi har aldrig sett något liknande. En intressant slutsats är att bland de yrken som är mest "framtidssäkra" återfinns de interpersonella – de yrkesgrupper som är hjältar precis just nu; vårdpersonal, lärare och även präster samt psykiatriker.

Fil. dr Jonas Grafström är verksam vid Ratio, Luleå tekniska universitetoch Oxford Institute for Energy Studies. Hans forskning som rör nationalekonomi, miljö och hur framtidens arbetsmarknad påverkas av teknikskiften, citeras flitigt på ledarsidor runtom i landet. Vid sidan av forskningen är Jonas Grafström uppskattad föreläsare som drivs av att sprida sina och andras forskningsresultat på ett populärvetenskapligt och lättbegripligt sätt. 2018 utsåg tidningen Aktuell Hållbarhet Jonas Grafström till en av Sveriges unga hållbarhetstalanger.

Utkommer 24 april, recensionsdag 13 maj
ISBN 9789188869791

___________________________________


Boken lanseras med ett webbinarium tisdagen den 28 april. Utöver Jonas Grafström kommer även Sara Övreby, samhällspolitisk chef Google, Lina Stenberg, ledarskribent Arbetet, och Patrik Kronqvist, ledarskribent Expressen, att bidra med tankar och idéer kring vad som behöver göras för att skapa fler vinnare i moderna tider.

Tid: 15.00-15.45
Plats: Ratios Youtube-kanal

Webbinariet kommer sändas live den 28 april på Ratios Youtube-kanal. Det går även att se i efterhand.
Anmäl dig här.
Genom att registrera dig får du påminnelse och länk till webbinariet innan start. Du får också information om eventuella ändringar och uppdateringar.


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel på Stora Nygatan 7 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg