2023-09-20 05:40Pressmeddelande

13-åringens dramatiska ensamflykt över öken och hav skildras i ny bok

Boken Rädda dig själv utkommer i oktober 2023.

Hon kan inte ha sitt riktiga namn på den här boken av rädsla för att återigen bli en måltavla för islamister. Men trots att hon flytt för sitt liv vill hon berätta – och nu gör hon det i Rädda dig själv. Fadumo Hasans ensamflykt från Somalia är ett unikt vittnesmål och en makalös berättelse från en ung kvinna som vägrar låta sig tystas.

Jag vet inte om det var skotten eller skriken jag hörde först. De kom från alla håll, det var som att en gäll panik fick väggarna att vibrera. Sedan såg jag dem, och de var många. Minst tjugo män, svartklädda med sjalar över ansiktena, ögonen var det enda som syntes.

Islamistgruppen al-Shabaab har fått upp ögonen för den kaxiga och självständiga 13-åringen Fadumo Hasan, och bestämt sig för att tysta henne genom att ta henne till barnbrud. Skottskadad lyckas hon undkomma ett kidnappningsförsök i sin skola i Mogadishu, och kastas in i ett närmast osannolikt dramatiskt händelseförlopp. Fadumos flykt kommer att ta henne genom Saharas helvetiska värme till Libyens ökända människomarknader – och vidare ut på Medelhavets dödliga vågor.

Vi har hört om den här sortens resor på nyheterna. Men de har aldrig skildrats inifrån på samma sätt som i Rädda dig själv, som kommer ut i oktober.

Ibland blir jag stående framför spegeln i min hall. Tjejen som möter min blick, nyduschad på väg till jobbet, är det verkligen samma person som den misshandlade flickan längst in i det libyska magasinet? Vem är jag, som lyckades överleva?

Tillsammans med journalisten och Afrika-kännaren Hanna Welin berättar Fadumo Hasan nu under pseudonym sin makalösa historia. Det är en bok som kommer att fängsla vuxna, men också yngre läsare. 

_________________________________

Utgivning 2023-10-19
Recensionsdag 2023-10-28

Läs här om medförfattaren Hanna Welins egen resa till Somalia som 12-åring.


Ämnen: Ny bok

Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Janna Gränesjö
PR- och talaransvarig
Janna Gränesjö
Johan Wirfält
Förläggare
Johan Wirfält