Omvälvande böcker våren 2020
Bokförlaget Volantes vårutgivning tar nu form och bland nyheterna finns ämnen som lycka, bivänliga trädgårdar, kvantfysik, delningsekonomi, massutdöende och klimatsynder – och upphovspersoner som Micael Dahlen, Dave Goulson, Elizabeth Kolbert och Maria Eriksson.
Dessutom fortsätter Volantes barnboks-satsning på Volante Knopp, med kloka och roliga böcker för yngre vetgiriga läsare:
- Dr Seuss-utgivningen fortsätter med Lorax och Hela världen är din!. Läs mer om Dr Seuss magiska universum här. Dessutom kommer två anpassningar av vuxen-succéer: Geografins makt – 12 kartor som förklarar världen samt Insekternas hemligheter – Bland bärfisar, tvestjärtar och zombiebaggar.
- Barnläkarens guide – Farligt och ofarligt från nyfödd till tonåring av meriterade barnläkaren och forskaren Jonas Ludvigsson erbjuder kunskap och råd till alla i barnens närhet.
- En bok som på djupet påverkat oss på Volante är Deep work – Hur du finner fokus och djupjobbar i en distraherande värld av Cal Newport. Torsdagar är exempelvis mötesfria, vikta för just djupjobb. Det berättar vi mer om i detta blogginlägg.
- Revolutionerande Bredd – därför lyckas generalister i en specialiserad värld av David Epstein är boken som fått Malcolm Gladwell att ändra sig om 10 000-timmarsregeln … Spelet utan slut, den andra boken av Simon Sinek vi ger ut, är också den omvälvande läsning som får läsaren att omvärdera tillvaron.
- För alla som har med kunder att göra kommer Förstå kunden av Klas Hallberg och Per Kristersson i alla format samtidigt: både inbunden, pocket, e-bok och ljudbok.
- I Delad – Om teknologi, tillit och att hyra ut sin toalett berättar Maria Eriksson om sitt galna år inom delningsekonomin, men serverar också en spännande samhälls- och framtidsanalys.
- Många års forskning, flera tidigare böcker och inte minst en succéföreställning på Dramaten har alla på olika sätt behandlat Micael Dahlens kärnämne, lycka. Nu samlar han sina rön i pärlan En liten bok om lycka.
- Pulitzerbelönade Det sjätte utdöendet – Om arternas död i människans tidsålder av Elizabeth Kolbert förenar det litterära reportagets driv med klassisk populärvetenskap. Ett likartat mästerprov bjuder den världsberömde primatologen Frans de Waal på i En apas farväl – Djurens känsloliv och vad det kan lära oss om oss själva. Både Kolbert och de Waal kommer på besök till Sverige i vår.
- I Kvantfysiken och livet – Våra innersta mekanismer och världarna omkring oss tar forskargruppen HUBIQ tillsammans med vetenskapsjournalisten Tomas Lindblad med oss på en djupt fascinerande resa in i mikrokosmos.
- Att vi inte ska ändra vår livsstil för att rädda planeten, utan snarare rädda planeten för att bibehålla vår livsstil, är perspektivet från en av hållbarhets-Sveriges mest trovärdiga profiler: Boken Klimatsynda! – Hur girighet, lust och andra dödssynder räddar planeten av Mattias Goldmann.
- En av de dödssynder som gör nytta i trädgården är lättja (klipp inte gräset!), vilket man kan läsa om i Den vilda trädgården – En berättelse om det rika livet i en lagom tuktad täppa av Dave Goulson, som kommer till Sverige i samband med Nordiska trädgårdar-mässan i mars.
- Även i vår kommer en mängd pocketnyheter:
Det här kommer göra ont av Adam Kay
Sant, falskt eller mittemellan? av Emma Frans
Geografins makt av Tim Marshall
BB-krisen av Lisa Bjurwald
Insekternas planet av Anne Sverdrup-Thygeson
Stillhetens styrka av Daniel Goleman