2020-03-17 09:45Nyheter

Hyllad bok om alla hjärnors lika värde nu som unik ljudbok

Sophie Dow är aktuell med unik ljudbok om dottern Annie och kampen för hennes rätt att fungera annorlunda.

Lagom till "Rocka sockor-dagen" 21 mars släpper Volante en unik ljudbok av författaren och grundaren till Salvesen Mindroom-stiftelsen Sophie Dow.

När livet inte följer manus 
handlar om ett barns rätt att fungera annorlunda och om hur mammans kamp (med hjälp av Hollywood och Brittiska kungahuset) når ut i världen.

Det är den gripande och inspirerande berättelsen om dottern Annies uppväxt och föräldrarnas kamp för en diagnos, för ett värdigt och innehållsrikt liv och för alla andra funktionsvarierade hjärnors lika värde. Boken är ett personligt detektivdrama skriven med humor och glöd och har kallats en riktig bladvändare – och ett mästerverk.

Ljudboken är inläst av författaren själv (som sommarpratade om sitt arbete redan 2007), men här finns också andra röster med. Dels Annie själv och dels författaren Märta Tikkanen, vars Sofias egen bok – en bok om MBD-barn från 1998 har inspirerat Dow från allra första början och som också citeras i När livet inte följer manus.22 år senare – ett helt liv senare – reser Sophie Dow till Helsingfors för att spela in Tikkanen, som läser sin storartade text lika inlevelsefullt nu som då. Om den upplevelsen och om Sophies möte med en Dramaten-skådespelare i studion berättar både hon (och skådespelaren) i detta blogginlägg.

_________________________________

Sagt om boken När livet inte följer manus:

”Vilken kraftfull och underbar berättelse och vilken kamp.”

Amelia Adamo, journalist och medieentreprenör

”Mycket väl berättat, välskrivet och förstås smärtsamt. Jakten efter diagnosen, efter att förstå och det svåra med att som förälder inte ha några beprövade ”verktyg”, metoder, tillvägagångssätt. Sova under sjukhussängen och sekundpassning.”

Alice Petrén, Sveriges Radio

”En kanonbra bok. Välskriven och djupt berörande. Och rolig!”

Henrik Ekman, vetenskapsjournalist

”Jag anser att den borde bli lärobok på alla socialhögskolor och lärarutbildningar, alla andra utbildningar där man har med människor att göra.”

Gunilla Boëthius, journalist, dramatiker och författare

"I och med att Sophie Dow fokuserar på det positiva i så hög grad skapar hon en annan plattform, som är nödvändig i samhället för att komma någonstans , i förståelsen, toleransen men också för att skapa hopp till närstående, de med de neuropsykiatriska funktionsvariationerna och professionella.
Boken är så väl balanserad, så mångfacetterad och rik. Den är ett mästerverk."


Svenny Kopp, pensionerad överläkare i barnpsykiatri och projektansvarig för "Flickprojektet", en omfattande klinisk undersökning av flickor med ADHD, autismspektrumstörning och Tourettes syndrom

"En inspirerande bok om viljestyrka, hopp och en moderskärlek som kan försätta berg."

Ingalill Mosander, i en sammanställning av "de fyra bästa böckerna just nu" 2018


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg