2020-04-03 10:15Nyheter

Fredagsrys med högläsning av folkgotiska skräcknoveller

Per Faxneld högläser ur sin folkgotiska novellsamling Offerträdet på fredagar. Foto: Aron Mattsson.

I corona-karantänens torftiga tillvaro lyser ett antal kulturinitiativ som små värmande digitala bloss. Ett sådant är religionsvetaren och författaren Per Faxnelds instagram-högläsning av skräcknoveller ur nyutkomna boken Offerträdet under vinjetten Folkgotisk fredag. Det blir en serie om fyra uppläsningar, som inleds fredag 3:e april klockan 19.19. 

Offerträdet är en mycket originell bok som just kommit ut i handeln. Förläggande redaktör Klas Ekman berättar om bokens tillblivelse: 

"För snart fem år sedan var jag med och drog igång Bildningspodden. Vårt allra första avsnitt handlade om Det ockulta sekelskiftet och en av de tre gästerna var Per Faxneld som då nyligen disputerat på den redan uppmärksammade Satanic feminism.

Jag blev oerhört förtjust. Per Faxneld var ganska ung och satt på fantastiska berättelser som han drog med en torr humor. Han kändes som en blivande forskarstjärna. Avsnittet är fortfarande ett av Bildningspoddens mest lyssnade och uppskattade.

Redan då tänkte jag att om jag en dag skulle hamna på ett bokförlag så skulle han bli den första jag rekryterade. När jag fick jobb på Volante för tre år sedan så kontaktade jag honom förstås direkt.

När vi i höstas skrev kontrakt så blev det på tre böcker. Från ingenstans skickade Per en samling folkgotiska berättelser som utspelades i Norrland under 1700- och 1800-talen. De var oerhört litterärt njutbara och härligt rysliga! Vi tog ett snabbt beslut om att ge ut boken. Sedan visade det sig också att Per redan hade en illustratör som gjort ett antal illustrationer. De var fenomenala! Konstnären bakom var Mimmi Strinnholm och hon har nu gjort 44 bilder, en till varje liten berättelse. Sedan skrev Per en till bok åt oss, som fick titeln Det ockulta sekelskiftet, precis som Bildningspodden-avsnittet. Den kom ut i februari och vi är oerhört glada över att släppa hela två böcker av honom samma vår! Och någon gång 2021 kommer en till, än så länge hemlig, bok…"


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel på Stora Nygatan 7 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg