2019-11-04 17:49Nyheter

Efter Augustpriset - varför skriva om döden?

Augustprisvinnaren Magnus Västerbros nya bok Vålnadernas historia hyllas av kritikerna:

"En intellektuell odyssé... välskriven, lärd och underhållande" - DN
"Ett underhållande och spännande populärvetenskapligt verk av allra högsta klass" - BTJ
"Magnus Västerbro är en idealisk vägvisare i underjorden" - SvD''


Här berättar han själv om sin dödsskräck, den nya boken och hur Vålnadernas historia 
unikt för samman olika forskningsområden – och läsarkretsar. 

 

Det handlar om dödsskräck!

Vålnadernas historia utgår i grund och botten från min egen dödsskräck, som drabbade mig på allvar för första gången när jag var 12 år gammal. Det var då det faktumet att jag ska dö en gång verkligen slog mig, vilket sedan låg till grund för det nästan maniska intresse jag länge hade för berättelser om skräck, spöken och det övernaturliga – jag läste Lovecraft, Stephen King oavbrutet och spelade rollspel som kretsade kring fantastiska, främmande världar fulla med alla slags osynliga krafter. Sedan, som vuxen, har intresset dröjt sig kvar men snarare börjat dra mot de filosofiska och idéhistoriska aspekterna. 

Den viktigaste frågan man kan ställa sig?

Jag utgår från 1700-talsengelsmannen Samuel Johnson, som sa att frågan om spöken finns eller inte (utanför våra huvuden, får man väl tillägga) är en av de viktigaste frågor man kan ställa sig ur ett teologiskt och/eller filosofiskt perspektiv. Finns de, så bekräftar de att vi har en odödlig själ och att det finns goda skäl att tro på gud – ett argument mot den ateism som började synas allt mer på hans tid. Och finns spökena inte, så säger det faktum att människor ändå tycker sig se dem något mycket intressant om hur vi egentligen skapar våra bilder av verkligheten. Det är därför en berättelse om tro och tvivel inför ”det andliga” som spänner över flera årtusenden. Utöver detta använder jag även spökena för att resonera kring hur människor i olika tider försökt hantera död, sorg och förlust. Jag tar frågan om huruvida vålnader existerar eller inte på stort allvar, och betraktar människans existensiella grubblerier genom dem.

Ovanligt brett upplägg

Det som framförallt skiljer Vålnadernas historia från andra liknande böcker är att jag skildrar inställningen till det övernaturliga, i det här fallet spöken, även ur skeptikers perspektiv. Sedan är den även ovanligt bred, genom att den tecknar den historiska utvecklingen från antiken till idag. Inga andra böcker gör det, vad jag vet – oftast fokuseras på en viss aspekt, eller en viss tid. Det är Dödens historia, men sedd genom vålnadernas prisma, skriver jag någonstans.

För egen del har boken också hjälpt mig, rent konkret. Arbetet med den här boken har hjälpt mig att se att jag bara är en i en lång kedja av människa som kämpar med förtvivlan, skräck och sorg inför tanken på slutet. Det är i sig tröstande, och har hjälpt mig att med större jämnmod se in i tomheten på den andra sidan.

Boken Vålnadernas historia: Spöken, skeptiker och drömmen om den odödliga själen finns i bokhandeln nu. Magnus Västerbro har tidigare givit ut Augustprisbelönade Svälten samt bl a Pestens år och 101 historiska händelser.

Läs hela texten här.


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg