2020-01-07 07:10Nyheter

Boken som förändrade våra liv (och vårt sätt att jobba)

Böcker som förändrar människor och ibland hela samhällen – finns det något mäktigare? Det är sådana böcker som vi på Volante vill ge ut. Deep work visade sig vara en sådan bok, även om vi först läste den främst av eget intresse. Tobias Nielsén, Volantes förlagschef, fångade upp boken och gav den sedan till Klas Ekman, förläggande redaktör.

Sedan kunde de inte sluta prata om den.

Kort: Vad går boken ut på?

TobiasCal Newport börjar i en samhällsanalys med att de som kan koncentrera sig blir vinnare och mår bättre i en mer automatiserad och distraherande värld.
Klas: Sedan visar författaren, som är professor i datavetenskap på Georgetown University, hur vi kan återfå den utrotningshotade koncentrationsförmågan och bevara den.

Deep work kom på engelska för flera år sen. Varför ger Volante ut den nu?

Klas: För att vi på förlaget inte kunde sluta prata om den! Argumenten i boken är inte bara övertygande utan framförallt inspirerande. Jag tror faktiskt att boken behövs ännu bättre idag än när den kom. Där andra pekar på problemen med sociala medier och störande kontorsmiljöer så kommer Newport med en lösning som kanske inte går anamma till 100 procent, men i alla fall till 20 procent. Och de procenten gör enorm skillnad.

Läs en längre version av detta samtal här. Tobias Nielsén har också formulerat ett "deep work-manifest" för Volante, hur vi ska tänka och göra för att djupjobbet ska bli av rent konkret. Till exempel: 

Djupjobb sker oftast var för sig, men kan ske med andra om alla är med på modellen – tydliga ramar som innebär att alla undviker störningar, med fokus på en uppgift och vad som ska uppnås.

Deep work ska göra dig bättre och lycklig
Ibland är det något som bara behöver göras, men om inte djupjobbandet gör dig lycklig eller leder till förbättringar på sikt då vet du bara en sak – du håller på med fel saker, du ska hitta något annat att lägga fokus på.

_________________________________

Missa inte!

Den 15:e januari klockan 18 besöker psykologen Björn Hedensjö, känd från podden Dumma människorGamla stans bokhandel på Stora Nygatan 7, för ett samtal om fenomenet och boken Deep work med Tobias Nielsén och Klas Ekman. 


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg